Arkiv

“Natë në bibliotekë”, ndal në Bibliotekën Kombëtare

20 Dhjetor 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, iu bashkua nismës “Dhuro një libër, dhuro një udhëtim!” organizuar nga Hemingway Fan Club, përmes aktivitetit “Natë në Bibliotekë” që u zhvillua të enjten pasdite, më datë 20 dhjetor, në Sallën Franceze të leximit në BKSH-së, i konceptuar si një mbrëmje artistike, ku të pranishmit u mblodhën së bashku për të ndarë të njëjtin pasion, dashurinë për librin, letërsinë shqipe dhe të huaj.

Lexo më shumë »

BKSH jep Çmimin Kombëtar të Bibliofilisë “Lumo Skendo” për vitin 2017

14 Dhjetor 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, organizoi ditën e premte, më datë 14 dhjetor, ceremoninë e dhënies së Çmimit Kombëtar të Bibliofilisë “Lumo Skendo” për vitin 2017, me pjesëmarrjen e akademikë e studiues nga Shqipëria e Kosova, specialistë të Bibliotekës Kombëtare, përfaqësues të medias, etj. Ceremonia u zhvillua në sallën elegante e precioze të BKSH-së, e cila mban emrin “Lumo Skendo”.

Lexo më shumë »

Forumi “Poetika shqipe – trashëgimia shqipe”, në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë

14 Dhjetor 2018
Në Bilbiotekën Kombëtare të Shqipërisë, u zhvillua të premten, më datë 14 dhjetor, forumi “Poetika shqipe – trashëgimia shqipe”, organizuar me rastin e botimit të librit “Testamenti” të akademikut Sabri Hamitit, botim i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës me pjesëmarrjen e akademikëve dhe studiuesve nga Shqipëria dhe Kosova.

Lexo më shumë »

Trajnim dy-ditor në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë

12-13 Dhjetor 2018
Në Sallën Franceze të leximit në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Ambasadën Franceze në Shqipëri, u zhvillua më datë 12 dhe 13 dhjetor trajnimi me temë “Veprimtaria kulturore në bibliotekat publike franceze”, drejtuar nga bibliotekari dhe specialisti francez i bibliotekonomisë, David Picard, me pjesëmarrjen e bibliotekarëve të bibliotekave publike dhe universitare në vend si dhe specialistëve që ndjekin Shkollën Kombëtare të Bibliotekonomisë pranë BKSH.

Lexo më shumë »

Çatitë tradicionale të Gjirokastrës, në seminarin “Përthyerje antropologjike”

23 Nëntor 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (ISKA), ditën e premte, më datë 23 nëntor, u zhvillua seminari “Përthyerje Antropologjike” me pjesëmarrjen e veçantë të studiueses italiane Dr. Federica Pompejano, postdoktorante në teknologji dhe arkitekturë në "Department of Architecture and Design", Universiteti i Genova-s...

Lexo më shumë »

Forumi “Nga psikanaliza te arti dhe anasjelltas”, në Bibliotekën Kombëtare

21 Nëntor 2018
Në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian shqiptar, u zhvillua të mërkurën pasdite, më datë 21 nëntor, forumi “Nga psikanaiza te arti dhe anasjelltas”, me pjesëmarjen e veçantë të publicistit dhe shkrimtarit Ardian Vehbiu, artistes Matilda Obodashi, psikologë dhe psikanalistë, studentë, artistë dhe krijues shqiptarë, etj.

Lexo më shumë »

Krijimtaria e Lumo Skendos në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë

13 nëntor 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, me rastin e kthimit në atdhe të eshtrave të personalitetit të shquar të letrave shqipe dhe të kulturës mbarëkombëtare, Mid’hat Frashëri, në kuadër të javës përkujtimore në 110-vjetorin e Kongresit të Manastirit, çeli të martën, datë 13 nëntor 2018, një ekspozitë që përmbledh veprimtarinë dhe botimet e çmuara të Lumo Skendos (pseudonimi letrar i Mid’hat Frashërit)

Lexo më shumë »

Zhvillohet në Prishtinë edicioni i dytë i Konferencës Shkencore “Lumo Skendo dhe themelimi i revistës Diturija”

6 nëntor 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, në bashkëpunim edhe me fondacionin arsimor, kulturor dhe humanitar, “Alsar”, me rastin e 110-vjetorit Kongresit të Manastirit, organizuan të martën në Prishtinë, më datë 6 nëntor, edicionin e dytë të Konferencës Shkencore, “Lumo Skendo dhe themelimi i revistës ‘Diturija’”, me pjesëmarrjen e akademikë, studiues, profesorë nga Kosova dhe Shqipëria.

Lexo më shumë »

Një rrëfim për Baronin Nopcsa në Klubin e leximit të letërsisë autriake

27 Tetor 2018
“Klubi i leximit i letërsisë austriake” në Bibliotekën Kombëtare vijoi në takimin e vet të radhës, më datë 27 tetor, me rrëfimin e gazetares së mirënjohur austriake, korrespondente për Ballkanin e gazetës “Der Standard”, Adelheid Wölfl mbi jetën dhe aventurat e Baronit Franc Nopcsa, me moderimin e shkrimtarit dhe studiuesin Dr. Arjan Leka. Gjatë takimit gazetarja austriake bëri nja paraqitje të hollësishme të jetës së albanologut të mirënjohur...

Lexo më shumë »

Ligjëratë shkencore mbi letërsinë nga profesori gjerman Christian Frankenfeld

26 Tetor 2018
Në Sallën Gjermane të Leximit në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Ambasadën Gjermane në Tiranë, të premten, më datë 26 tetor, u zhvillua një takim i veçantë me profesorin gjerman të letërsisë dhe historisë moderne, prof. Christian Frankenfeld, me pjesëmarrjen e Atasheu kulturor në Ambasadën Gjermane, z. Enrico Günther...

Lexo më shumë »

Arti kundër genocidit kulturor, në seminarin “Përthyerje antropologjike”

26 Tetor 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA), ditën e premte, më datë 27 tetor, u zhvillua seminari “Përthyerje Antropologjike” me pjesëmarrjen e shkrimtarit dhe studiuesit Prof. Dr. Stefan Çapaliku, drejtues i Departamentin e Arteve në IAKSA me temën studimore...

Lexo më shumë »

Tirana Lexon 2018 sjell kuartetin letrar në Bibliotekën Kombëtare

24 Tetor 2018
Në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare, në bashkëpunim me Institutin për Demokraci, Media & Kulturë (IDMC), u zhvillua të mërkurën, datë 24 tetor, takimi ‘Kuartet letrar’, pjesë e fushatës së leximit “Tirana Lexon 2018”, me të ftuar dhe kontributin e studiuesve dhe kritikëve Jonila Godole, Agim Baçi, Ledia Dushi dhe Beti Njuma, ku u diskutuan dhe u lexuan mbi veprat dhe autorë bashkëkohorë ...

Lexo më shumë »

Takim i veçantë me fituesin e Çmimit Goncour, romancierin francez Mathias Enard

18 Tetor 2018
Me rastin e përkthimit dhe botimit në gjuhën shqipe të romanit “Busull” i romancierit francez Mathias Enard, fitues i Çmimit Goncourt 2015, të enjten pasdite, më 18 tetor, në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare, u zhvillua një takim i veçantë me shkrimtarin, me pjesëmarrjen e studentë, botues dhe shkrimtarë.

Lexo më shumë »

Një takim në kujtim të përkthyesit dhe shkrimtarit Vedat Kokona në Bibliotekën Kombëtare

17 Tetor 2018
Në Sallën Franceze të Leximit, në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, u zhvillua të mërkurën, më datë 17 tetor, një takim përkujtimor në 20-vjetorin e ndarjes nga jeta të një prej personaliteteve më të shquara të kulturës shqiptare, përkthyesit dhe shkrimtarit, Vedat Kokona, organizuar ...

Lexo më shumë »

Konferenca “Nga Big Bang-u te universi ynë sot” në Bibliotekën Kombëtare

11 Tetor 2018
Pedagogë, studentë dhe të pasionuar frankofonë të astrofizikës dhe botës së yjeve ndoqën të mërkurën pasdite, më datë 11 tetor, në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, konferencën e studiuesve të Qendrës Kombëtare Franceze të Kërkimit Shkencore, Ludëik Dobrzynski dhe Daniel Denigri, në një bashkëbisedim në gjuhën franceze.

Lexo më shumë »

Krijimtaria 50 vjeçare e Fatos Arapit në Fondet e Bibliotekës kombëtare

11 Tetor 2018
Në homazh dhe nderim kushtuar peotit Fatos Arapi, i cili u nda nga jeta në moshën 88- vjeçare, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, çeli më datë 11 tetor ekspozitën “Homazh Fatos Arapit” (1930-2018).

Lexo më shumë »

Konferenca shkencore dhe promovimi i botimit anastatik DITURIJA (1909-1929) në Bibliotekën Kombëtare

10 Tetor 2018
Në kremtimet e 110-vjetorit të Kongresit të Manastirit, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, Fondacion Arsimor Kulturor Humanitar – ALSAR dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” promovuan të mërkurën, më datë 10 Tetor, botimin anastatik të revistës së mirënjohur kulturore e shkencore “DITURIJA (1909-1927)” si dhe Konferencën Shkencore kushtuar ...

Lexo më shumë »

Një takimi i veçantë me filozofin francez Jean Paul Mongin në Bibliotekën Kombëtare

2 Tetor 2018
Me rastin e përkthimit dhe botimit në gjuhën shqipe të serisë për fëmijë “Platonët e vegjël” (Papirus, 2017), të ideuar nga filozofi francez Jean Paul Mongin, të martën, më datë 2 tetor, në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare, u zhvillua një takim i veçantë me filozofin dhe botuesin Mongin me mësues të filozofisë së shkollave të mesme të Tiranës.

Lexo më shumë »

Bibliografia e përkthimeve në Shqipëri 2017, tashmë online

30 shtator 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Trashëgimisë Kulturore dhe të Ditës Ndërkombëtare të Përkthimit, 29 - 30 shtator, prezanton publikimin online në faqen zyrtare të BKSH-së (www.bksh.al) të INDEX TRANSLATIONUM 2017, që përbën Bibliografinë e përkthimeve në Shqipëri për këtë vit.

Lexo më shumë »

Koha dhe lexueshmëria në artin bashkëkohor të imazhit lëvizës, në seminarin “Përthyerje antropologjike” në BKSH

28 shtator 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, ditën e premte, më datë 28 shtator, u zhvillua seminari “Përthyerje Antropologjike” me pjesëmarrjen e studiueses së artit bashkëkohor, Dr. Jonida Gashi, anëtare e Departamentit të Studimit të Artit në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, me temën studimore “Koha dhe lexueshmëria në artin bashkëkohor të imazhit lëvizës”, si dhe pjesëmarrjen...

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën frojdiane në Bibliotekën Kombëtare

22 shtator 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian Shqiptar, u zhvillua ditën e shtunë, më datë 22 Shtator, seminari mbi psikanalizën frojdiane me temë “A janë teoritë seksuale të fëmijës ende aktuale?”, me pjesëmarrjen e veçantë të dr. Daniel Roy...

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare përkujton 110-vjetorin e lindjes së gjuhëtarit e albanologut Eqrem Çabej

8 Gusht 2018
Në Bibliotekën Kombëtare, më datën 8 gusht 2018, u çel ekspozita “Eqrem Çabej (1908–1980)”, në 110-vjetorin e lindjes së akademikut, gjuhëtarit dhe studiuesit, Eqrem Çabej, ekspozitë që sjell në vëmendje kontributin dhe veprimtarinë e tij të jashtëzakonshme shkencore dhe kulturore.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, homazh shkrimtarit dhe veprimtarit Adem Demaçi

27 Korrik 2018
Në homazh e nderim për shkrimtarin dhe veprimtarin e shquar nga Kosova, Adem Demaçi, i cili u nda nga jeta një ditë më parë në moshën 82- vjeçare, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë çeli më datë 27 korrik ekspozitën homazh “Adem Demaçi (1936–2018)”. Kjo ekspozitë, e cila përmbledh krijimtarinë e letrare të Ademi Demaçit, kontributin e tij të vyer si veprimtar ...

Lexo më shumë »

Studentë të Shkollës Verore të Osmanishtes njihen me dorëshkrimet e rralla të Bibliotekës Kombëtare

13 Korrik 2018
Studentëtë Fakultetit të Historisë dhe të Filologjisë në Universitetin e Tiranës, të cilët po ndjekin Shkollën Verore të Osmanishtes, u njohën ditën e Premte, më datë 13 Korrik, me fondin e vlerave të rralla të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, pjesë e rëndësishme e së cilës janë edhe dorëshkrimet ...

Lexo më shumë »

Bibliotekarë nga Polonia vizitojnë Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë

11 Korrik 2018
Bibliotekarë nga Shoqata e Bibliotekarëve të Polonisë vizituan të Mërkurën, më datë 11 Korrik, Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë. Gjatë kësaj vizite bibliotekarët polakë shfaqën interes të veçantë të njihnin historikun e krijimit të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë...

Lexo më shumë »

NJOFTIM PER SHTYP

25 Qershor 2018
Biblioteka Kombëtare njofton se në orët e para të datës 23 qershor 2018, mbas reshjeve të vrullshme të shiut, është konstatuar prani uji në një nga sallat e saj në katet e nëndheshme të hapësirave depozituese të koleksioneve bibliotekare (libra, revista, gazeta), duke...

Lexo më shumë »

Një takimi i veçantë me shkrimtarin francez François-Henri Désérable në Bibliotekën Kombëtare

11 qershor 2018
Me rastin e përkthimit dhe botimit në gjuhën shqipe të romanit “Njëfarë z.Piekielny” i shkrimtarit francez François-Henri Désérable, të hënën pasdite, më 11 qershor, në Sallën Franceze të Leximit në Bibliotekën Kombëtare, u zhvillua një takim i veçantë me shkrimtarin Désérable, me pjesëmarrjen e Ambasadores së Francës, znj. Christina Vasak, studentëve frankofonë, botuesve dhe shkrimtarëve shqiptarë. I vlerësuar tashmë me disa çmime, “Njëfarë Z.Piekielny” (“Buzuku”, 2018) është romani i tij i tretë dhe vjen për publikun shqiptar...

Lexo më shumë »

Ahengu shkodran në këndvështrim antropologjik, në seminarin “Përthyerje Antropologjike”

25 maj 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, u zhvillua të premten, më datë 25 Maj, seminari i XVI-të “Përthyerje Antropologjike”, duke rikthyer edhe një herë muzikën në trajtesat antropologjike përmes ligjëratës së Dr. Edmir Ballgjati, muzikolog pranë Departamentit të Folklorit në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Arteve me temë “Ahengu shkodran në këndvështrimin antropologjik”, me pjesëmarrjen e studiuesve, muzikologëve, antropologëve, etnografëve, studentëve, etj.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, homazh akademikut Kolec Topalli

24 Maj 2018
Në Bibliotekën Kombëtare, më datën 24 maj 2018 u çel ekspozita përkujtimore “Kolec Topalli (1938–2018)”, si një homazh kushtuar akademikut, gjuhëtarit dhe studiuesit profesorit Kolec Topalli, i cili u nda nga jeta një ditë më parë. Kjo ekspozitë me veprat e studimet e tij vjen për publikun e gjerë dhe lexuesit e Bibliotekës Kombëtare si një vëmendje e veçantë kushtuar kontributit dhe personalitetit të jashtëzakonshëm shkencor të akademik Kolec Topallit.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, pjesëmarrëse në Festivalin Ndërkombëtar “Ditënetët e Librit”

16-20 Maj 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë mori pjesë në Festivalin Ndërkombëtar “Ditënetët e Librit”, organizuar nga Klik Ekspo Group, me mbështetjen dhe bashkëpunimin e Ministrisë së Kulturës, Ministrisë e Arsimit, Sportit dhe Rinisë dhe Bashkia Tiranë, i cili u zhvillua nga data 16 deri më 20 maj në Muzeun Historik Kombëtar, duke promovuar qasjen e re në informacion dhe bibliotekat digjitale, përmes programit të “Aftësimit në Informacion”, si një formë e re komunikimi ...

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën frojdiane në Bibliotekën Kombëtare

11-12 Maj 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian Shqiptar, u zhvillua ditën e premten dhe të shtunë seminari 2-ditor me temë “Transferenca nga Frojdi te Lacan-i në klinikën me fëmijën dhe adoleshentin”, me pjesëmarrjen e veçantë të psikanalistes Myriam Mitelman, lektore e Fushës frojdiane dhe anëtare e Shoqatës Botërore të Psikanalizës, si dhe psikanalistë, psikologë dhe studentë.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, konferencë shkencore kushtuar veprës së Xhevat Lloshit

11 Maj 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Shoqata e Gjuhësisë Shqiptare organizuan të premten, më datë 11 Maj, konferencën shkencore me temë “Çështje të leksikografisë, leksikologjisë, stilistikës, filologjisë dhe të shqipes standarde në veprën e prof. dr. Xhevat Lloshit” me rastin e 80-vjetorit të lindjes së prof. dr. Xhevat Lloshit, me pjesëmarrjen e akademikëve, studiuesve, gjuhëtarëve, etj., nga Tirana dhe Prishtina.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, aktivitete kremtuese në Ditën Botërore të Librit dhe të së Drejtës së Autorit

23 Prill 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë çeli të hënën, më datë 23 prill, aktivitetet kulturore të organizuara në kuadër të Ditës Botërore të Librit dhe të së Drejtës së Autorit. Këto aktivitete u konceptuan si një ditë “feste” për të shkëmbyer ide e informacione si dhe për të promovuar te të rinjtë kulturën e leximit, duke përfshirë grup-mosha të ndryshme si dhe bashkëveprimet interaktive midis tyre.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë pjesëmarrëse në Javën e Bibliotekave në Kosovë

10 Prill 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë mori pjesë në edicionin e XVI-të të Javës së Bibliotekës, organizuar nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, me pjesëmarrjen e Kryeministrit të Kosovës, z. Ramush Haradinaj, ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, z. Kujtim Gashi, ambasadorit të SHBA...

Lexo më shumë »

“Java e leximit”, në Ditën Ndërkombëtare të Librit për Fëmijë

3-6 Prill 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Librit për Fëmijë, u çel të martën më datë 3 Prill “Javën e Leximit”, me një atmosferë ilustruese nga bota e përrallave e librit, dhe me personazhet letrarë më të njohur e të dashur për fëmijë.

Lexo më shumë »

Figura emblematike e Musine Kokalarit, në seminarin “Përthyerje antropologjike”

30 mars 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, u zhvillua të premten, më datë 30 Mars, seminari i XV-të “Përthyerje Antropologjike”, kushtuar figurës emblematike të Musine Kokalarit, vepra dhe jeta e së cilës erdhën në interpretimin dhe analizën e Prof. Persida Asllanit, studiuese e saj dhe e letërsisë moderne shqipe...

Lexo më shumë »

Prezantohet “Letra grues seme të vdekun” i Gjovalin Gjadrit

29 mars 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë u prezantua të enjten, më datë 29 mars, libri i inxhinier Gjovalin Gjadrit, “Letra grues seme të vdekun”, që tanimë vjen i plotë për publikun përmes përkthimit të filozofit prof. Ardian Ndreca. Prezantimi i këtij botimi u shoqërua me Forumin kushtuar përkthimit të veprës së plotë me pjesëmarrjen e Fatos Baxhakut, Persida Asllanit, Elda Gjanës dhe të ftuar të tjerë si familjarë të z. Gjadri, shkrimtarë, poetë, studiues dhe kritikë letrarë, përkthyes, studentë, etj.. Shkrimi tragjik e intim i inxhinierit të mirënjohur Gjovalin Gjadri...

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën frojdiane në Bibliotekën Kombëtare

17 mars 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian Shqiptar, u zhvillua ditën e premten dhe të shtunë, më datë 16-17 mars, seminari mbi psikanalizën frojdiane dhe çështjen e transferencës në psikanalizë, me pjesëmarrjen e veçantë të psikanalistit të njohur prof. Sergio Caretto, anëtar i Shoqatës Botërore të Psikanalizës dhe lektor në “Scuola Lacaniana di Psicoanalisi”, Torino, si dhe psikanalistë, psikologë dhe studentë.

Lexo më shumë »

Salla Franceze, një ‘ishull’ i ri leximi në Bibliotekën Kombëtare

5 mars 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në kuadër të “Pranverës frankofone në Tiranë”, përuroi të hënën, më datë 5 mars, Sallën Franceze të Leximit, me praninë e Ambasadores së Francës, znj. Christina Vasak, Ministres së Kulturës, znj. Mirela Kumbaro-Furxhi, personaliteteve dhe kontribuuesve të frankofonisë në Shqipëri, etj.. Kjo hapësirë e re leximi vjen nën konceptin arkitektural të “një ishulli leximi”, që lundron simbolikisht, grafikisht, në “Universin e pafundmë të leximit”, duke pasur një destinim kulturor frankofon, në shërbim të leximit...

Lexo më shumë »

Përjashtimi nga Kopshti poetik i realizmit socialist, në seminarin “Përthyerje antropologjike”

23 Shkurt 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, u zhvillua të premten, më datë 23 Shkurt seminari i XIV-të “Përthyerje Antropologjike” me të ftuar studiuesin dhe shkrimtarin Dr. Arian Leka, i cili ndau me të pranishmit tezën qendrore të punës së tij kërkimore me temë “Përjashtimi i florës, faunës dhe fenomeneve meteorologjike nga Kopshti poetik i Realizmit Socialist” si dhe pjesëmarrjen e studiuesve, antropologëve, studentëve, etj.

Lexo më shumë »

“Klubi i leximit të letërsisë austriake” në Bibliotekën Kombëtare: In memoriam Afrim Koçi

3 Shkurt 2018
Në kuadër të Vitit Kulturor të Austrisë në Shqipëri, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Ambasadën Austriake në Tiranë, katedrat dhe klasat gjermanofone të kryeqytetit dhe me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, zhvilluan ditën e shtunë më datë 3 Shkurt, ceremoninë e çeljes së “Klubit rinor të leximi”, i cili këtë vit do t’i kushtohet letërsisë bashkëkohore austriake. Ceremonia e çeljes së “Klubit të leximit të letërsisë austriake”, e menduar edhe si një homazh in memoriam kushtuar përkthyesit Afrim Koçi dhe kontributit të tij të çmuar në përkthimin e veprave të kësaj letërsie, u përshëndet nga Ministrja e Kulturës znj. Mirela Kumbaro-Furxhi dhe zv. Ambasadorja e Austrisë në Tiranë znj. Sonja Harreither.

Lexo më shumë »

Seminari “Përthyerje Antropologjike” sjell 4 të Tjerët në veprën e Ismail Kadaresë

26 Janar 2018
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, dhe në prag të ditëlindjes së 82-të të Ismail Kadaresë, u zhvillua të premten, më datë 26 janar, seminari i XIII-të “Përthyerje Antropologjike” me temë “Vetja dhe Tjetri”, me pjesëmarrjen e veçantë të albanologes Prof. Dr. Ke Jing, e cila mbajti ligjëratën “Katër të Tjerët në veprën e Ismail Kadaresë: një studim mbi identitetin kombëtar shqiptar”, si dhe me praninë e antropologëve, studiuesve, etnografëve, studentëve dhe specialistëve të fushës së albano-ballkanologjisë në BKSh.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare i bashkohet veprimtarive kremtuese në vitin mbarëkombëtar kushtuar Gjergj Kastrioti Skënderbeut

17 Janar 2018
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, përmes ekspozimit të thesarit të saj të çmuar të antikuarëve dhe inkunabulave, i bashkohet veprimtarive kremtuese në kujtim të heroit kombëtar, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, në 550-vjetorin e vdekjes së tij. Koncepti i ri muzeal Tri ditët e Yllit të Mëngjesit, në kujdesin e posaçëm të kryeministrit Edi Rama, në bashkëpunim me institucionet kulturore në vend, çelur në Pallatin e Kongreseve, vjen si rrugëtim ...

Lexo më shumë »

BKSH prezanton botimin “Musine Kokalari - vepra të zgjedhura” në veprimtari të ndryshme gjatë vitit 2017.


Në përmbyllje të vitit kulturor kushtuar veprës dhe jetës së Musine Kokalarit, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Ministria e Kulturës mundësuan botimin në 3 vëllime të “Veprës së zgjedhur” të Musine Kokalarit. Viti 2017, që përkon me 100-vjetorin e lindjes së shkrimtares së parë shqiptare, u shpall si “Viti i Kujtesës”, me qëllim nxitjen dhe promovimin e çdo akti kujtese, veçanërisht atij ndaj viktimave të diktaturës komuniste. Në këtë botim special janë përfshirë “Siç më thotë nënua plakë” dhe “Nënua plakë në Romë””, “…sa u tund jeta”” si dhe “Jeta ime universitare””, përthyer nga Arta Marku, me parathënie studimore nga studiuesit italianë Mauro Geraci dhe Simonetta Ceglie dhe një ese nga Visa Zhiti.

Lexo më shumë »

Seminari “Përthyerje Antropologjike”, in memoriam Baronit Franz Nopsca

19 dhjetor 2017
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit, në përmbyllje të Konferencës së 5-të Shkencore “Pasiguritë e Etnologjisë Shqiptare”, kushtuar 70-vjetorit të themelimit të sektorit të etnografisë, u zhvillua të martën, më datë 19 dhjetor, seminari i XII “Përthyerje Antropologjike” me temë “In memoriam: Baron Franz Nopsca” me pjesëmarrjen e antropologëve, studiuesve, etnografëve, studentëve si dhe specialistëve të fushës së albano-balkanologjisë në BKSh.

Lexo më shumë »

Konferenca shkencore “Drita e arkivave, dritë mbi arkivat”, një rivlerësim i burimeve arkivore

15 dhjetor 2017
Revista “Shejzat", Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme, zhvilluan të premten, më datë 15 dhjetor, konferencën shkencore “Drita e arkivave, dritë mbi arkivat”, me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe me pjesëmarrjen e studiuesve, historianëve, arkivistëve e specialistëve të fushës. Kjo konferencë e rëndësishme shkencore u iniciua nga e përkohshmja e rithemeluar “Shêjzat - Pleiades” (themeluar në Romë në vitin 1957 nga Ernest Koliqi), vjen...

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën frojdiane në BKSH

2 dhjetor 2017
Në Bibliotekën Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian Shqiptar, u zhvillua të shtunën, më 2 dhjetor, seminari mbi psikanalizën frojdiane dhe çështjen e transferencës në psikanalizë, me pjesëmarrjen e veçantë të lektorit dhe psikanalistit Geert Hoornaert, anëtar i Shoqatës Botërore të Psikanalizës (AMP) si dhe psikanalistë, psikologë dhe studentë. Gjatë këtij sesioni u analizuan në thellësi...

Lexo më shumë »

BKSH, veprimtari kremtuese në prag të festave të nëntorit

27 nëntor 2017
Në prag të festave të nëntorit Fondacioni “Nermin Vlora Falaschi” dhe Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë zhvilluan të hënën, më datë 27 nëntor, veprimtarinë kremtuese “Zonjat e paharrueshme të Shqipërisë”, me pjesëmarrjen e intelektualeve dhe personaliteteve të shquara të kulturës dhe shoqërisë. Gjatë këtij aktiviteti u promovua libri i gazetares së njohur Zenepe Luka “Testamenti i grave për gratë”, botimi i 3 vëllimeve “Musine Kokalari – Vepra të zgjedhura” si dhe u shfaq filmi dokumentar “Nermini dhe Vlora”, prodhim...

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, 70 vjet gjuhë ruse në Shqipëri

22 nëntor 2017
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Degën e Gjuhës Ruse në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja të Universitetit të Tiranës, përmes një pasditeje kulturore, ditën e mërkurë, më datë 22 nëntor, u kremtua 70-vjetori i mësimdhënies së gjuhës ruse në Shqipëri, me pjesëmarrjen e pedagogëve, studiues dhe gjuhëtarë, studentë si dhe përfaqësues nga Ambasada Ruse në Tiranë. Në fjalën e saj përshëndetëse, drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, Prof. dr. Persida Asllani, duke vlerësuar rolin e gjuhës ruse në përcjelljen e informacionit...

Lexo më shumë »

Studimet mbi Mesdheun, në seminarin “Përthyerje antropologjike”

16 nëntor 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) zhvilluan të Enjten, më datë 16 nëntor, seminarin e XI-të “Përthyerje antropologjike” me temë “Studime mbi Mesdheun: një vështrim prej antropologjisë sociale”, me pjesëmarrjen e veçantë të antropologut Dionigi Albera, si dhe antropologë, studiues, etnografë, muzikologë, studentë, etj. Seminari u drejtuar nga etnologu i njohur francez që prej vitesh studion Shqipërinë, Gilles de Rapper. Gjatë këtij seminari Dionigi Albera, antropolog ...

Lexo më shumë »

Konferenca shkencore dhe ekspozita “Anton Pashku – shkrimtari” në Bibliotekën Kombëtare

14 nëntor 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, me rastin e 80-vjetorit të lindjes së shkrimtarit Anton Pashku, zhvilluan të martën më 14 nëntor, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare në Tiranë edicionin e dytë të Konferencës Shkencore dhe Ekspozitës “Anton Pashku – shkrimtari”, me pjesëmarrjen e studiuesve dhe kritikëve nga Shqipëria e Kosova. Edicioni i saj i parë u mbajt me sukses në Prishtinë më 17 maj të po këtij viti, duke rikthyer procesin e thelluar të leximit e rileximit që nevojitet për veprën ...

Lexo më shumë »

Ambasadori Donald Lu u lexon fëmijëve në Bibliotekën Kombëtare

9 nëntor 2017
Ambasadori i SHBA-ve në Tiranë, amerikan Donald Lu së bashku me drejtoreshën Persida Asllani u lexojnë fëmijëve libra nga “biblioteka fëminore”. Në këtë takim me miqtë e vegjël të librit, zhvilluar në Bibliotekën Kombëtare ditën e enjte më datë 9 nëntor, Ambasadori Lu i ftoi fëmijët të zbulojnë së bashku përmes leximit botën magjike të “Haroldit me lapsin e purpurt”. Ndërkohë, drejtoresha Asllani ndau me fëmijët grimca të jetës së shkrimtares Musine Kokalari, përmes leximit të disa pjesëve nga botimi më i fundit i serisë ...

Lexo më shumë »

BKSh: Homazh prozatorit Kasëm Trebeshina

7 nëntor 2017
Në homazh e nderim për prozatorin Kasëm Trebeshina, i cili u nda nga jeta në moshën 91- vjeçare, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, çeli më datë 7 nëntor, ekspozitën “Kasëm Trebeshina (1926-2017)”. Kjo ekspozitë, përmbledh krijimtarinë e botuar të Kasëm Trebeshinës si prozator, dramaturg, poet, eseist, etj., dhe vjen për publikun e gjerë dhe lexuesit e Bibliotekës Kombëtare si një vëmendje e veçantë kushtuar këtij personaliteti të botës së letrave shqipe. E shtrirë në kohë, e larmishme për nga gjinitë dhe llojet letrare të lëvruara, e pasur dhe origjinale, vepra e Kasëm Trebeshinës, në një pjesë të saj ka mbetur ende e pabotuar, por duke përbërë gjithsesi një nga zërat më interesantë të letërsisë shqipe të pas luftës.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare: Ekspozita dhe konferenca shkencore “Libri shqip dhe veprimtaria protestante: 200 vjet rrugëtim kulturor”

27 Tetor 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Institutin e Studimeve Shqiptare Protestante (ISSHP), zhvilloi të premten, më datë 27 Tetor, konferencën shkencore me temë “Libri shqip dhe veprimtaria protestante: 200 vjet rrugëtim kulturor”, me pjesëmarrjen e akademikë, gjuhëtarë, studiues, historinë, nga vendi dhe Kosova. Përmes referimeve shkencore të Dr. David Hosaflook, Prof. Dr. Xhevat Lloshit, Dr. Femi Cakollit, Prof. As. Dr. Teuta Toska, Ph.D. John Quanrud, Prof. As. Dr. Konstantinos Giakoumis, etj.,

Lexo më shumë »

Seminari i dhjetë “Përthyerje antropologjike” në BKSH

27 Tetor 2017
Në Bibliotekën Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturor e dhe Studimit të Artit (IAKSA), u zhvillua të premten, më datë 27 tetor, seminari i dhjetë “Përthyerje antropologjike” me temë “Zotëria, vagabondët, i huaji: pasqyrime kulturore të mishngrënësve”, me pjesëmarrjen e veçantë të Dr. Aleksandër Trajçe, i atashuar në Universitetin e Roehamptonit, Centre for Research in Evolutionary, Social and Inter-Disciplinary Anthropology...

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare pasurohet me botime të hershme të Antonio Baldacci-t

24 Tetor 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë pasurohet me tituj të rinj të albanologut të njohur italian, Antonio Baldacci. Drejtoresha e Institutit Italian të Kulturës, Dr. Adriana Frisenna, me rastin e 150-vjetorit të lindjes së një nga personaliteteve më të rëndësishme në fushën e albanologjisë, Antonio Baldacci, i ka dorëzuar të martën, më datë 24 tetor, drejtoreshës së Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë 22 njësi bibliotekare, disa prej tyre dokumente të panjohura nga publiku shqiptar. Tashmë studiuesit shqiptarë do të kenë mundësinë të thellojnë njohjen e tyre mbi studimet dhe kërkimet shkencore që albanologu Antonio Baldacci ka kryer gjatë punës së tij shumëvjeçare hulumtuese në Shqipëri.

Lexo më shumë »

Homazhet dhe nderimet e fundit për albanologun Robert Elsie në Bibliotekën Kombëtare

17 Tetor 2017
Në përmbushje të amanetit të fundit të albanologut të shquar Robert Elsie për t'u varrosur në Alpet Shqiptare, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare të martën, më datë 17 tetor, u kryen homazhet dhe nderimet e fundit. Për të nderuar kujtimin dhe veprën e albanologut, në homazhe morën pjesë autoritetet më të larta të vendit, Presidenti i Republikës së Shqipërisë, z. Ilir Meta, Ministria e Kulturës, znj. Mirela Kumbaro-Furxhi, Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, z. Ditmir Bushati, z. Thomas Frashëri, përfaqësues i Kryeministrit, ish-Presidenti i Republikës, z. Sali Berisha, kryetari i Partisë Demokratike, z. Lulzim Basha, drejtori i Bibliotekës së Kosovës, z. Fazli Gajraku si dhe akademikë, profesorë, studiues, përfaqësues nga shoqëria civile dhe komuniteti fetar, miq dhe kolegë të albanologut, nga Shqipëria dhe Kosova.

Lexo më shumë »

Bibliografia e përkthimeve në Shqipëri 2016, tashmë online

30 Shtator 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Përkthimit, 30 shtator, prezanton publikimin online në faqen zyrtare të BKSH-së (www.bksh.al) të INDEX TRANSLATIONUM 2016, që përbën Bibliografinë e përkthimeve në Shqipëri për këtë vit. Bibliografia e përkthimeve në Shqipëri në vitin 2016 përmban 526 tituj dhe përbën një ndihmesë të madhe për studiues, përkthyes dhe lexues. Krahas saj, në faqen zyrtare të BKSH lehtësisht mund të aksesohen edhe Bibliografitë e përkthimeve nga viti 2003 deri në botimin më të fundit.

Lexo më shumë »

Muzika arbëreshe në seminarin e nëntë “Përthyerje antropologjike”

29 Shtator 2017
Në Bibliotekën Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturor e dhe Studimit të Artit (IAKSA), u zhvillua të premten, më datë 29 shtator, seminari i nëntë “Përthyerje antropologjike” me temë “Perspektiva të reja hulumtuese të muzikës tradicionale arbëreshe” dhe me pjesëmarrjen e veçantë të prof. Nicola Scaldaferri, etnomuzikolog në Universitetin e Milanos, si dhe antropologë, studiues, etnografë, muzikologë, studentë të Akademisë së Arteve, etj. Ky seminar mbi muzikën arbëreshe vjen si një përkim i bukur me Ditën Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore, duke sjellë një panoramë të gjerë të traditës muzikore në fshatrat arbëreshe në Itali.

Lexo më shumë »

Prezantohet botimi anastatik i Statuteve të Shkodrës

29 Shtator 2017
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës dhe Botimet IDK, u prezantua ditën e premte, më datë 29 shtator, Botimit anastatik i edicionit të çmuar të “Statuteve të Shkodrës: nga gjysma e parë e shek. XIV me shtesat deri me 1469”, me pjesëmarrjen e studiueses italiane Lucia Nadin dhe historianit Pëllumb Xhufi, drejtoreshës së Institutit Italian të Kulturës, Adriana Frissena, botuesit Pirro Misha, si dhe akademikë, studiues, historianë, botues, etj.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, homazh për përkthyesin Afrim Koçi

26 shtator 2017
Në homazh e nderim kushtuar përkthyesit të mirënjohur të gjuhës gjermane Afrim Koçi, i cili u nda nga jeta në moshën 79- vjeçare, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, çeli më datë 26 shtator, ekspozitën “Afrim Koçi (1938-2017)” me kontributin e tij të jashtëzakonshëm në fushën e përkthimit. Përkthyes dhe redaktor, Afrim Koçi, për rreth 45 vjet ka sjellë mjeshtërisht në gjuhën shqipe emrat më në zë të kulturës dhe letërsisë botërore . Bir i një babai librofil, Afrim Koçi e ka nisur karrierën e përkthimit në shtëpinë botuese “Naim Frashëri” në vitet ‘60-të. Në fondet e BKSH ruhen mbi 90 tituj, përkthime e redaktime nga gjermanishtja, rusishtja, italishtja, anglishtja nga disiplina të ndryshme si letërsi, shkenca humane dhe sociale, histori, albanologji, filozofi duke nisur nga sprovat e tij të para “Novela amerikane te shekullit XIX” (1973); “Kthimi” (1976) i Jan Myrdal;

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare: In memoriam Át Zef Pllumi

25 Shtator 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në vijim të aktiviteteve me rastin e 10-vjetorit të ndarjes nga jeta të një prej figurave më të shquara të kulturës bashkëkohore shqiptare, Át Zef Pllumi, çeli të hënën, 25 shtator, ekspozitën “In memoriam – Át Zef Pllumi” dhe Forumin “At Zef Pllumi – dëshmi”, me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro-Furxhi, akademikë, shkrimtarë, përkthyes, studiues, nxënës të shkollës 9-vjeçare “Át Zef Pllumi” në Tiranë, etj. Në fjalën e saj përshëndetëse drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, Persida Asllani, u shpreh se “ekspozita kushtuar memuaristikës shqipe, si një rrugëtim i vetëdijes së dëshmimit historik e personal në kulturën shqiptare, që kulmon me veprën “Rrno vetëm për me tregue”, hedh dritë mbi një korpus kujtese e dëshmimi, i cili, në filtrin e epokave dhe në spektrin e historisë është shndërruar në Kujtesën tonë kolektive.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare: Informacion për shtyp

17 Shtator 2017
I. Informacion mbi rënien e zjarrit në Sallën P-300 të BKSH-së dhe dëmet e shkaktuar prej tij.
Më datë 15 mars, rreth orës 10 e 40, në njërën prej hapësirave depozituese të fondeve të Bibliotekës Kombëtare (Salla P 300, Sektori i Koleksioneve, katet e nëndheshme), nëpërmjet sistemit elektronik të alarmit të diktim - sinjalizimit të mbrojtjes nga zjarri u dha njoftimi për rrezik zjarri.

Lexo më shumë »

Vepra e Konstandin Kristoforidhit promovohet në Bibliotekën Kombëtare në 190-vjetorin e lindjes

06 qershor 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin për Studime Shqiptare dhe Protestante, zhvilloi të martën, më datë 6 qershor, takimin kremtues me rastin e 190- vjetorit të lindjes së gjuhëtarit dhe përkthyesit Konstandin Kristoforidhi dhe promovimit të pjesshëm të kolanës së përkthimeve të tij, përgatitur nga studiuesi Prof. Dr. Xhevat Lloshit

Lexo më shumë »

1-vjetori i Seminarit “Përthyerje Antropologjike” në BKSH
dhe numri special i revistës “Ethnologie française” për Etnologjinë shqiptare

26 maj 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) prezantuan të premten, më 26 maj, në seminarin “Përthyerje antropologjike”, numri i dytë për vitin 2017 të revistës së mirënjohur shkencore franceze, "Ethnologie française"

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe e Kosovës, konferencë shkencore në 80-vjetorin e lindjes së Anton Pashkut

17 maj 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, me rastin e 80-vjetorit të lindjes së shkrimtarit Anton Pashku, zhvilluan të mërkurën në Prishtinë, më datë 17 Maj, Konferencën Shkencore dhe Ekspozitën “Anton Pashku – shkrimtar”, me pjesëmarrjen e akademikë, studiues, profesorë, shkrimtarë nga Kosova, Shqipëria dhe Italia.

Lexo më shumë »

Kujtesa në arkivin fotografik të Marubit, në seminarin e shtatë “Përthyerje antropologjike”

28 Prill 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) zhvilluan të premten, më 28 prill, seminarin e shtatë “Përthyerje antropologjike” me temë “Kujtesa në arkivin fotografik të Marubit”

Lexo më shumë »

BKSH, prezantohet edicioni II me pjesëmarrjen e Jurisë shqiptare në Çmimin Strega 2017

27 Prill 2017
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë ditën e enjte, më datë 27 Prill 2017, Instituti Italian i Kulturës prezantoi Grupin e Lexuesve që do të jenë pjesë në jurinë e Çmimit Strega 2017.

Lexo më shumë »

BKSH i bashkohet kremtimeve për Ditën Ndërkombëtare të Librit dhe të së Drejtës së Autorit

24 Prill 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë iu bashkua ditën e hënën, më datë 24 prill, aktiviteteve të shumta kulturore të organizuara nga Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, Universiteti i Tiranës, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Librit dhe të së Drejtës së Autorit, me pjesëmarrjen e studiuesve, shkrimtarëve, pedagogëve e studentë, përfaqësues të shtëpive botuese, etj.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare dhe Ambasada Austriake, takim kushtuar leximit të Stefan Zweig

20 Prill 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Ambasadën Austriake në Tiranë, me rastin e 75-vjetorit të vdekjes së shkrimtarit të njohur Stefan Zweig, zhvilloi të enjten pasdite, më datë 20 prill, takimin kushtuar leximit të veprës së shkrimtarit "Një njeri, që u mposht nga diktatura, ëndërroi për rend dhe këmbënguli për drejtësi”, me të ftuarin e veçantë aktorin e njohur austriak z. Martin Waltz, si dhe pjesëmarrjen e Ambasadorit austriak, z. Johann Sattler, drejtoreshës së BKSH, Prof. Dr. Persida Asllani, pedagogë dhe studentë të Gjuhës Gjermane në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja (UT). Leximi skenik në gjuhën gjermane i disa pjesëve nga vepra e Zweig “Ciceroni”, shkëputur nga libri “Orët yje të njerëzimit”, solli për herë të parë në Tiranë aktorin e njohur austriak, Martin Waltz.

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën lakaniane në Bibliotekën Kombëtare

15 Prill 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Rrethin Lakanian Shqiptar, zhvilloi ditën e shtunë, më 15 prill, sesionin e tretë të ciklit të seminareve të psikanalizës me temën “E pavetëdijshmja në veprim në eksperiencën analitike: ëndrrat, lapsuset, simptomat”, me pjesëmarrjen e veçantë të Prof. Myriam Mitelman, lektore e fushës frojdiane dhe psikanaliste në Strasbourg.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë pjesëmarrëse në Javën e Bibliotekave në Kosovë

11 Prill 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë mori pjesë në edicionin e XV të Javës së Bibliotekës organizuar nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, me pjesëmarrjen e Kryeministrit të Kosovës, z. Isa Mustafa, ambasadorit të SHBA në Kosovë, z. Greg Delawie, ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, z. Kujtim Shala, ministrit të Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, z. Arsim Bajrami, Prof. Dr. Persida Asllani, Drejtore e Bibliotekës Kombëtare

Lexo më shumë »

“Kultura buknore e Kosovës”, në seminarin e gjashtë “Përthyerje antropologjike”

31 Mars 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) zhvilluan të premten, më 31 mars, në sallën e konferencave të IAKSA seminarin e gjashtë “Përthyerje antropologjike” me temë “Kultura buknore e Kosovës: ndryshimet dhe vazhdimësitë”, me pjesëmarrjen e veçantë të Dr. Arsim Canolli,

Lexo më shumë »

NJOFTIM

15 mars 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë Ju bën me dije se sot, më datë 15.03.2017, rreth orës 10 e 40, në njërën prej hapësirave të fondeve të BKSH, nëpërmjet sistemit elektronik të sigurisë dhe mbrojtjes nga zjarri u sinjalizua me sirena të brendshme e të jashtme ekzistenca e një vatre zjarri.

Lexo më shumë »

BKSH, prezantohet “Danub” i shkrimtarit Claudio Magris

28 shkurt 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës dhe Ministrinë e Kulturës prezantuan ditën e martë, më datë 28 Shkurt, veprën “Danub” të shkrimtarit bashkëkohor italian, Claudio Magris, me pjesëmarrjen e veçantë të vetë autorit, Ambasadorit Italian në Tiranë, z. Alberto Cutillo, përkthyes, shkrimtarë, studiues, botues dhe studentë. “Danub”, botim i Shtëpisë Botuese “Albas”, vjen për lexuesin shqiptar përmes përkthimit të Alma Hafizit, cilësohet si kryevepra e tij dhe që e shenjon atë si një prej shkrimtarëve më të mëdhenj bashkëkohorë italianë.

Lexo më shumë »

Vizitë e shkrimtarit Claudio Magris në Bibliotekën Kombëtare

27 shkurt 2017
Mbasditen e 27 shkurtit, Claudio Magris, një nga shkrimtarët dhe eseistët më të shquar bashkëkohorë italianë si dhe studiues i mirënjohur i letërsisë së Europës Qendrore vizitoi Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në shoqërinë e Dr. Adriana Frisenna, drejtore e Institutit Italian të Kulturës. I ftuar në Tiranë, në prag të prezantimit të librit të tij të mirënjohur “Danub”, tashmë përkthyer edhe në gjuhën shqipe nga Alma Hafizi, zoti Magris u prit nga drejtorja e Bibliotekës Kombëtare, prof. Persida Asllani, e cila i uroi mirëseardhjen në këtë institucion të rëndësishëm të kulturës së librit

Lexo më shumë »

Seminari i pestë “Përthyerje antropologjike” në Bibliotekën Kombëtare

24 Shkurt 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë (Instituti i Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit) mirëpriti të premten mbasdite, më 24 shkurt, antropologë, studiues, etnografë, muzikologë në seminarin e pestë “Përthyerje antropologjike” me temë “Rrëfenjave muzikore urbane: etnomuzikologjia dhe qyteti”, me pjesëmarrjen e veçantë të Dr. Mikaela Minga, etnomuzikologe pranë Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Arteve.

Lexo më shumë »

BKSH çel veprimtaritë kremtuese në 100-vjetorin e lindjes së Musine Kokalarit

10 shkurt 2017
Me iniciativë të Ministrisë së Kulturës dhe Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë ditën e premte, 10 shkurt, në Bibliotekën Kombëtare u zhvillua ceremonia kremtuese në 100-vjetorin e lindjes së shkrimtares së parë shqiptare dhe intelektuales së shquar MusineKokalari, me pjesëmarrjen e Kryeministrit z. Edi Rama, Ministres së Kulturës znj. MirelaKumbaro, zv/Kryeministër dhe Ministër i Kulturës dhe Sporteve të Kosovës, z. Kujtim Shala, akademikë, studiues, etj. Konferenca Shkencore dhe ekspozita “MusineKokalari, vetëdija e shkrimit dhe e qëndresës”, shenjojnë fillimin e veprimtarive kulturore kushtuar intelektuales së shquar MusineKokalari, i cili përkon me shpalljen e këtij viti si “Viti i Kujtesës”, me qëllim nxitjen dhe promovimin e çdo akti kujtese, veçanërisht atij ndaj viktimave të diktaturës komuniste. Në fjalën e saj përshëndetëse, drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, Prof. Dr. Persida Asllani u shpreh se “Dua ta nis fjalën time me një pohim të thjeshtë që na vjen prej shkrimeve të saj dhe që besoj se e përfaqëson atë thellësisht Ne e kërkojmë lirinë jashtë vetes, ndërsa ajo gjendet brenda nesh!”.Duke theksuar më tej se “MusineKokalari ishte dhe është “zonja e duhur” e botës shpirtërore e mendore shqiptare” ajo e cilësoi këtë veprimtari si një homazh kushtuar “Vetëdijes së shkrimit dhe të qëndresës” që përshkon jetën dhe veprën e MusineKokalarit deri në frymën e saj të fundit”.

Lexo më shumë »

Prezantohet në BKSH romani “Secili çmendet sipas mënyrës së vet” i Stefan Çapalikut

30 janar 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Shtëpia Botuese “Gjergj Fishta”, në kuadër të “Vitit të kujtesës”, prezantuan ditën e hënë, mëdatë 30 janar, romanin “Secili çmendet sipas mënyrës së vet” të shkrimtarit dhe studiuesit Stefan Çapaliku.

Lexo më shumë »

Prezantim i librit “Epoka Kadare” në 81-vjetorin e lindjes së shkrimtarit

28 janar 2017
Të shtunën, më 28 janar, në ditën e lindjes së Ismail Kadaresë, Biblioteka Kombëtare dhe “Botimpex” ftuan lexues, studiues, shkrimtarë dhe botues në një paradite kremtuese rreth librit „Epoka Kadare“ të regjisores Nadire Buzo, i cili përmbyll punën e nisur gjatë „Vitit kulturor Ismail Kadare“ mbi dokumentarin „Emblema Kadare”, film që qëndron në zanafillë të këtij libri.

Lexo më shumë »

BKSH: prezantohet “Brenga ime shqiptare” i Aldo Renato Terrusi

19 janar 2017
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës prezantuan ditën e enjten, më datë 19 janar, librin “Brenga ime shqiptare” të autorit italian Aldo Renato Terrusi, me pjesëmarrjen e Ambasadorit Italian në Tiranë, z. Aberto Cutillo, znj. Adriana Frisenna, drejtoreshë e Institutit Italian të Kulturës, z. Agron Tufa, drejtor i Institutit të Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizimit, historianë dhe studiues të njohur si znj. Nevila Nika, z. Neritan Ceka, z. Gëzim Peshkëpia, etj.. Në fjalën e saj përshëndetëse Drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, Persida Asllani, u shpreh se “Biblioteka Kombëtare hap veprimtaritë kulturore të vitit duke iu bashkuar thirrjes që përcjell ky libër “për të mos harruar”.

Lexo më shumë »

Forum në Bibliotekën Kombëtare : “Albert Camus, libri dhe demokracia”

19 dhjetor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me shtëpinë botuese “Fan Noli, me rastin e 25-vjetorit të botimit në gjuhën shqipe të romanit “I huaji” i Albert Camus, zhvilloi ditën e hënë, më datë 19 dhjetor, takimin “Albert Camus, libri dhe demokracia”, me pjesëmarrjen e përkthyesve të mirënjohur Rajmonda Vuçini, Edmond Tupja, Ilia Lëngu, shkrimtarit Preç Zogaj

Lexo më shumë »

BKSH : promovohet vepra studimore “Faik Konica-dritëhijet e një diplomati”

16 dhjetor 2016
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në kuadër të përmbylljes së vitit kulturor “Faik Konica”, u promovua ditën e Premte, më datë16 dhjetor, vepra studimore “Faik Konica – dritëhijet e një diplomati” të autorit Agron Alibali, me pjesëmarrjen e veçantë të Prof. Aleks Luarasi, Prof. Pëllumb Xhufit, ish-Presidentit të Shqipërisë, Alfred Moisiu, si dhe studiues të shquar nga vendi dhe Kosova. Në fjalën e saj përshëndetëse, Drejtoresha e BKSH-së, Prof. Dr. Persida Asllani u shpreh se “kjo vepër studimore risjell në vëmendje një prej figurave më të shquara të kulturës dhe diplomacisë shqiptare, Faik Konica, duke na vërtetuar se puna dhe leximi i kontributit e personalitetit të Konicës është ende në proces dhe jo i përmbyllur një herë e përgjithmonë.”

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare kremton 150-vjetorin e lindjes së Ndre Mjedjes

13 dhjetor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, duke pasur gjithmonë në vëmendje promovimin e vlerave më të mira të trashëgimisë kulturore kombëtare dhe personaliteteve që i japin dinjitet asaj, zhvilloi të martën, më 13 dhjetor, aktivitetin kremtues në 150-vjetorin e lindjes së poetit të shquar Ndre Mjedja, me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro-Furxhi, të ftuarit të nderit akademikut Sabri Hamiti si dhe akademikë e studiues të shquar, pedagogë e studentë. Në fjalën e saj drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, Prof. Dr. Persida Asllani, u shpreh se “në hapësirën tonë kulturore mbarëkombëtare Ndre Mjedja është poeti i domosdoshë

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare dhe Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave çelin ekspozitën “Identiteti kombëtar dhe diaspora”

17 nëntor 2016
Në kuadër të Samitit të parë të Diasporës, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, përmes një bashkëpunimi të suksesshëm çelën të enjten, më datë 17 nëntor, ekspozitën “Identiteti kombëtar dhe diaspora”, me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, znj. Mirela Kumbaro dhe Ministrit të Jashtëm, z. Ditmir Bushati.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare përkujton 125-vjetorin e themelimit të Shkollës Shqipe të Vashave

7 nëntor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Institutin për Studime Shqiptare dhe Protestante, zhvilloi të hënën, më datë 7 nëntor, në Auditoriumin e BKSH-së takimin kulturor me rastin e 125-vjetorit të themelimit të Shkollës Shqipe të Vashave, si një shenjë nderimi për punën e jashtëzakonshme të Sevasti dhe Parashqevi Qiriazi.

Lexo më shumë »

Seminari i katërt “Përthyerje antropologjike” në Bibliotekën Kombëtare

28 Tetor 2016
Në takimin permanent “Përthyerje antropologjike”, që u zhvillua të premten datë 28 tetor në Bibliotekën Kombëtare, u prezantua filmi "Para shiut" (1994) i regjisorit maqedonas Milcho Manchevski, me pjesëmarrjen e Dr. Armanda Hysa, antropologe në Departamentin e Etnologjisë, Instituti i Antropologjisë...

Lexo më shumë »

Në Bibliotekën Kombëtare nis Shkolla Kombëtare e Bibliotekonomisë


Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë nisi Shkollën Kombëtare të Bibliotekonomisë (2016-2018), e cila programin e përditësuar e ka mbështetur në zhvillimet e fundit të shkencës së bibliotekave (bibliotekonomisë) dhe të informacionit. Ceremomia e çeljes u përshëndet nga drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, Prof. Dr. Persida Asllani, e cila u uroi pjesëmarrësve fillim të mbarë dhe suksese në kualifikimin e tyre.

Lexo më shumë »

Përkthyesi me origjinë shqiptare Abdul Latif Arnauti viziton BKSH


Përkthyesi i letërsisë shqipe në gjuhën arabe, Abdul Latif Arnauti vizitoi këto ditë Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, ku zhvilloi një takim me drejtoreshën e BKSH, Persida Asllani. Në kuadër të Javës Agolliane, kushtuar 85-vjetorit të lindjes së shkrimtarit Dritëro Agolli, përkthyesi me origjinë shqiptare, Abdul Latif Arnauti, vizitoi edhe ekspozitën e çelur në BKSH, ku mes botimeve të shumta në gjuhë të huaj të krijimtarisë së Agollit gjendet dorëshkrimi i përkthimit në gjuhën arabe të romanit “Njeriu me top” (1985), dhuruar nga përkthyesi.

Lexo më shumë »

Vizitë e Ambasadores së Kinës në Bibliotekën Kombëtare


Bibliotekën Kombëtare e vizitoi këto ditë Ambasadorja e Republikës Popullore të Kinës, zonja Jiang Yu. Ajo u prit nga drejtoresha e BKSH, zonja Persida Asllani dhe një grup specialistësh. Në kuadër të kësaj vizite, nga Ambasada e Kinës u dhuruan edhe libra mbi Kinën dhe botën kulturore kineze, që prekin fushat të ndryshme si ato politike, historike, kulturore, filozofike, artistike etj., me qëllimin që t'u prezantohet lexuesve shqiptarë panorama e zhvillimit aktual kinez dhe kulturës e vendit.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare çel kremtimet në kuadër të 85-vjetorit të Dritëro Agollit

10 Tetor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në 85-vjetorin e lindjes së personalitetit të letrave shqipe, Dritëro Agolli, zhvilloi ditën e hënë, 10 tetor, veprimtarinë kremtuese “Ekspozita agolliane dhe ligjërata”, me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro-Furxhi, akademikë, studiues dhe profesorë, familjarë të shkrimtarit, dashamirës të kulturës si dhe lexues të Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Shtampa e Faik Konicës “EX LIBRIS F.K.” i besohet Bibliotekës Kombëtare

7 Tetor 2016
Ministria e Punëve te Jashtme në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Bibliotekën Kombëtare organizuan sot në Sallën “Lumo Skëndo” në Aneksin e Bibliotekës Kombëtare ceremoninë e dorëzimit të shtampës “EX LIBRIS F.K.”, të quajtur ndryshe “Vula e Faik Konicës”.

Lexo më shumë »

BKSH prezanton INDEX TRANSLATIONUM 2015 në Ditën Ndërkombëtare të Përkthimit

30 Shtator 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në kuadër të nismës “Tirana lexon” dhe Ditës Ndërkombëtare të Përkthimit, mirëpriti ditën e premte, datë 30 Shtator 2016, takimin “NO JOKE! HUMORI NË LETËRSINË E PËRKTHYER”, në të cilin u prezantua edhe publikimi online në faqen zyrtare të BKSH-së (www.bksh.al) i INDEX TRANSLATIONUM 2015, që përbën Bibliografinë e përkthimeve në Shqipëri për këtë vit.

Lexo më shumë »

BKSH: Seminari i tretë "Përthyerje antropologjike"

30 Shtator 2016
Në Bibliotekën Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë në Institutin e Antropologjisë Kulturor e dhe Studimit të Artit (IAKSA), u zhvillua të premten, më datë 30 shtator, seminari “Përthyerje antropologjike” me pjesëmarrjen e antropologë, etnografë, studentë, studiues, etj..

Lexo më shumë »

Ekspozitë në Bibliotekën Kombëtare kushtuar shenjtërimit të Nënë Terezës

3 – 10 shtator 2016
Biblioteka Kombëtare, në nderim të figurës së shquar të nënë Terezës dhe shenjtërimit të saj, fton publikun e kryeqytetit të vizitojë në datat 3-10 shtator ekspozitën “homazh” kushtuar Nobelistes së paqes përmes titujve dhe veprave që kanë në fokus jetën frymëzuese dhe veprimtarinë e saj shembullore.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare përkujton 100-vjetorin e Komisisë Letrare Shqipe dhe digjiton botimet e saj

1 shtator 1916 – 1 shtator 2016
Në 100-vjetorin e mbledhjes së parë të Komisisë Letrare Shqipe, pikërisht më 1 shtator 1916, në hollin e Bibliotekës Kombëtare çelet një ekspozitë dokumentuese në shenjë nderimi për kontributin e gjuhëtarëve shqiptare dhe albanologëve më në zë të epokës, të cilët me punën dhe dijen e tyre hodhën themelet e sistemimit të gjuhës shqipe tashmë si gjuhë mbarëkombëtare e letrare.

Lexo më shumë »

BKSH: Ekspozitë në 90-vjetorin e lindjes së Kasëm Trebeshinës

5 Gusht 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, me rastin e 90-vjetorit të lindjes të shkrimtarit Kasëm Trebeshina, ditën e Premte më datë 5 Gusht, çeli ekspozitën “Kasëm Trebeshina – 1926”, si një mesazh urimi në këtë përvjetor të lindjes së shkrimtarit.

Lexo më shumë »

Biblioteka Digjitale pasurohet me tituj të rinj nga historiku i shtypit shqiptar

28 Korrik 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë pasuron Bibliotekën Digjitale me tituj të rinj të rëndësishëm për historikun e shtypit shqiptar si revistat “Minerva”, “Përpjekja shqiptare”, “Agimi”, “Rilindja” dhe “Kalendari i vietës”. Koleksionet e plota të revistave të digjituara janë publikuar në faqen zyrtare të Bibliotekës Kombëtare (www.bksh.al), në seksionin “Periodikë” të Bibliotekës Digjitale, duke rritur ndjeshëm numrin e revistave, të cilat shumë lehtë mund të shfletohen online dhe shkarkohen në çdo pajisje elektronike si kompjuter, laptop, kindle, book reader, smartphone, tablet, etj.

Lexo më shumë »

BKSH përkujton shkrimtarin amerikan Ernest Hemingway

15 Korrik 2016
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, ditën e premte më datë 15 Korrik, si një homazh në 55 vjetorin e ndarjes nga jeta të shkrimtarit amerikan, Ernest Hemingway, u çel ekspozita përkujtimore “Ernest Hemingway: 1899 - 1961”, vit ky që përkon edhe me botimin e parë në gjuhën shqipe të romanit “Lamtumirë armë”, me përkthimin mjeshtëror të Vedat Kokonës.

Lexo më shumë »

BKSH, ekspozitë në 80 vjetorin e lindjes së akademikut Rexhep Qosja

25 Qershor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë çeli ditën e shtunë më datë 25 Qershor, me rastin e 80-vjetorit të lindjes së akademikut kosovar Rexhep Qosja, një ekspozitë me veprat dhe studimet e tij, si një vëmendje e veçantë kushtuar kontributit dhe veprimtarisë së tij shkencore e kulturore.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare: Konferenca shkencore dhe ekspozita “Kujtesa e Rugovës”

15 Qershor 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës, në 10-vjetorin e ndarjes nga jeta të Ibrahim Rugovës, zhvilluan të mërkurën, 15 Qershor, Konferencën Shkencore dhe Ekspozitën “Kujtesa e Rugovës”, me pjesëmarrjen e Ministrave të Kulturës znj. Mirela Kumbaro dhe z. Kujtim Shala.

Lexo më shumë »

Seminari “Përthyerje antropologjike” në Bibliotekën Kombëtare

24 qershor 2016
Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Etnologjisë, Instituti i Antropologjisë Kulture dhe Studimit të Artit, u zhvillua të premten mbasdite, 24 qershor, seminari i dytë “Përthyrje Antropologjike”, me pjesëmarrjen e antropologë, studiues, etnografë, muzikologë si dhe studentë.

Lexo më shumë »

BKSH, pjesëmarrëse në nismën “Dhuro një libër, dhuro jetë”

1 Qershor 2016
Një nga nismat më të reja dhe më të bukura “Dhuro një libër, dhuro jetë”, e ndërmarrë nga Biblioteka Komunitare e Bathores me mbështjetjen e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë si dhe “Shqipëria Mision i Mundshëm” dhe World Vision, u përmbyll me sukses ditën e mërkurë, më datë 1 Qershor, në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve.

Lexo më shumë »

Seminari "Përthyerje antropologjike" në Bibliotekën Kombëtare

27 Maj 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, ditën e premte, më datë 27 maj, hapi dyert për takimin e parë të seminarit permanent "Përthyerje antropologjike", një bashkëpunim i Departamentit të Etnologjisë të QSA-së dhe BKSH-së, nismë që synon të krijojë një traditë të re në fushën e kulturës shqiptare.

Lexo më shumë »

BKSH: promovohet “Historia e Arkitekturës në Shqipëri”

26 Prill 2016
Instituti i Monumenteve të Kulturës “Gani Strazimiri”, në bashkëpunim me Ministrinë e Kulturës dhe Bibliotekën Kombëtare, promovoi ditën e martë, datë 26 Prill, veprën studimore “Historia e Arkitekturёs nё Shqipёri”, me autorë Aleksandër Meksi, Apollon Baçe, Emin Riza, Gjerak Karaiskaj dhe Pirro Thomo. Në këtë aktivitet morën pjesë znj. Mirela Kumbaro, Ministre e Kulturës, akademikë e arkitektë, studiues dhe specialistë të IMK-së, pedagogë e studentë të Arkitekturës dhe Arkeologjisë e Trashëgimisë Kulturore, etj..

Lexo më shumë »

Prezantohet juria shqiptare e Çmimit Strega 2016 në BKSH

23 Prill 2016
Me rastin e 23 Prillit, Ditës Ndërkombëtare të Librit dhe të së Drejtës së Autorit, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim të ngushtë me institucione të rëndësishme kulturore, do të zhvillojë një sërë aktivitetesh, si një javë e veçantë për të gjithë dashamirësit e librit. Duke e çelur siparin e saj sot, më datë 22 Prill, Biblioteka Kombëtare, në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës, dhe me pjesëmarrjen e Ministres së Kulturës, Mirela Kumbaro, prezantoi jurinë e Çmimit prestigjioz letrar Strega 2016.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë pjesëmarrëse në Javën e Bibliotekave në Kosovë

12 Prill 2016
Të martën, më 12 prill, nisi edicionin XIV një nga ngjarjet më të rëndësishme të librit në Kosovë, Java e Bibliotekave, organizuar nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, gjatë së cilës promovohen dijet e sfidat mbi bibliotekonominë, por edhe aktivitetet kushtuar librit e kulturës së leximit. E ftuar për të qenë pjesë e kësaj jave këtë vit (e në edicionet në vazhdim) është edhe Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, e përfaqësur nga drejtoresha e Institucionit Prof. Persida Asllani dhe specialistë të sektorëve të ndryshëm.

Lexo më shumë »

Forum në Bibliotekën Kombëtare : Marcel Proust në shqip

30 mars 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Shtëpinë botuese “Fan Noli, me rastin e përkthimit në gjuhën shqipe të romanit “Robinja” të shkrimtarit francez Marcel Proust nga përkthyesja Edit Dibra, zhvilloi ditën e mërkurë, datë 30 mars, takimin “Marcel Proust në shqip: leximi dhe përkthimi”.

Lexo më shumë »

Seminar mbi psikanalizën lakaniane në BKSH
“Lakani i kyçur në një nyje nga Joyce”

25 mars 2016
Biblioteka Kombëtare e Shqipërsisë, ditën e premte, më 25 mars, hapi dyert për një nga mendjet më sfidante të shekulit XX, që me analizat dhe parashtrimet e veta emancipoi profesionalisht breza të tërë psikanalistësh e intelektualësh në mbarë botën, Jacques Lacan.

Lexo më shumë »

Forum në Bibliotekën Kombëtare - In memoriam Umberto Eco 3 mars 2016

3 mars 2016
Biblioteka Kombëtare, në bashkëpunim me Departamentin e Letërsisë (Universiteti i Tiranës), zhvilloi ditën e enjte, datë 3 mars 2016, takimin “Të thuash shqip thuajse të njëjtën gjë”, kushtuar semiologut e filozofit italian Umberto Eco dhe gjurmës së fuqishme të veprës së tij letrare, teorike dhe intelektuale në kulturën shqiptare.

Lexo më shumë »

Lamtumirë semiologut, filozofit dhe shkrimtarit italian Umberto Eco

19 shkurt 2016
Të premten në mbrëmje, më datë 19 shkurt 2016, u nda nga jeta, në moshën 84-vjeçare semiologu, filozofi, shkrimtari, kritiku italian Umberto Eco. Një nga figurat më të rëndësishme të kulturës bashkëkohore botërore, një nga ekspertët e jashtëzakonshëm të komunikimit dhe masmedias.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, kremtime në Vitin Kulturor kushtuar Ismail Kadaresë në 80-vjetorin e lindjes

12 shkurt 2016
Në BKSH, në kuadër të kremtimeve për Vitin Kulturor kushtuar Ismail Kadaresë në 80-vjetorin e lindjes, ditën e Premte, dt.12.02.2016, u zhvilluan një varg aktivitetesh kulturore, si tri qasje të ndryshme, studimore, estetike e informative përmes: konferencës shkencore “Ismail Kadare: leximi dhe interpretimi”, ekspozitës “Qytetet e Kadaresë” dhe promovimeve të disa botimeve shkencore realizuar me rastin e 80-vjetorit të shkrimtarit.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, homazh për akademikun Kristo Frashëri

1 shkurt 2016
Në Bibliotekën Kombëtare më datën 1 shkurt u çel ekspozita përkujtimore “Kristo Frashëri (1920-2016)”, si një homazh kushtuar akademikut, historianit, profesorit Kristo Frashëri, i cili u nda nga jeta një ditë më parë. Kjo ekspozitë me veprat dhe studimet e tij vjen për publikun e gjerë dhe lexuesit e Bibliotekës Kombëtare si një vëmendje e veçantë kushtuar kontributit dhe personalitetit të jashtëzakonshëm shkencor të akademikut Kristo Frashërit.

Lexo më shumë »

Libra të çmuar të bibliotekës së Konicës i dhurohen Bibliotekës Kombëtare
Tiranë, 13 janar 2016

Libra të çmuar të bibliotekës private të Faik Konicës, e konsideruar e humbur, iu dhuruan sot Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë nga studiuesi Agron Alibali, gjatë një ceremonie të veçantë që u zhvilluan në mjediset e BKSH me pjesëmarrjen e studiuesve, historianë si dhe punonjës të saj.

Lexo më shumë »

Presidenti Nishani në Bibliotekën Kombëtare: Me këtë Meshar ne gjejmë një qetësi shpirtërore dhe krenari kombëtare të të gjithëve
23 dhjetor, 2015

Presidenti i Republikës, Sh.T.Z. Bujar Nishani vizitoi sot paradite me shumë interes ekspozitën “Biblioteka e Bibliotekave”, e cila përmbyll kremtimet me rastin e 95-vjetorit të Bibliotekës Kombëtare. Me këtë rast Kreu i Shtetit në prani të Zëvendësministrit të Kulturës Zef Çuni, të shumë akademikëve, profesorëve, studiuesve dhe gjuhëtarëve i dorëzoi Drejtores së Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, Persida Asllani për ta mirëmbajtur dhe për t’u përkujdesur kopjen e ‘Mesharit” të Gjon Buzukut, e cila i është dhuruar nga Papa Françesku I gjatë vizitës së tij historike në Tiranë më 21 shtator 2014.

Lexo më shumë »

Kremtimi i 95-vjetorit të Bibliotekës Kombëtare dhe Çmimi “Lumo Skendo” 2013 e 2014
20 dhjetor 2015

Duke zgjedhur fundin e vitit për të përmbyllur kremtimet e një nga ngjarjeve më të rëndësishme të kulturës shqiptare, 95-vjetorin e themelimit të saj, Biblioteka Kombëtare organizoi ditën e dielë, 20 dhjetor, një ceremoni festive në të cilën, mes shumë të ftuarve, morën pjesë kryeministri i Shqipërisë, z. Edi Rama, ministrja e Kulturës, z. Mirela Kumbaro, përfaqësues të trupit diplomatik të akredituar në Tiranë, ish Ministra të Kulturës dhe ish-drejtues të Bibliotekës ndër vite, njerëz të artit dhe kulturës, botues, studiues, lexues etj.

Lexo më shumë »

Konica dhe Apollinaire: një miqësi europiane
4 dhjetor, 2015

Në Bibliotekën Kombëtare, në bashkëpunim me Aleancën Franceze dhe Departamentin e Gjuhës e Letërsisë Frënge, (UT), më datën 4 dhjetor u zhvillua aktiviteti kulturor “Guillaume Apollinaire dhe Faik Konica: një miqësi europiane”, kushtuar miqësisë së veçantë midis dy figurave të jashtëzakonshme të kulturës shqiptare dhe asaj franceze, Konicës e Apollinaire-it. Me pjesëmarrjen e Ambasadorit francez në Tiranë, Z. Bernard Fitoussi, përkthyesve të mirënjohur Edmond Tupja dhe Severina Pasho si dhe të ftuarit të veçantë, akademikut, shkrimtarit dhe studiuesit Luan Starova, ky aktivitet erdhi i konceptuar si një takim ‘intim’ mes studiuesish, shkrimtarësh, përkthyesish dhe lexuesish në një bashkëbisedim në gjuhën franceze.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare, homazh për akademikun Jorgo Bulo


Në Bibliotekën Kombëtare më datën 27 nëntor 2015 u çel ekspozita përkujtimore “Jorgo Bulo (1939–2015)”, si një homazh kushtuar akademikut, filologut, historianit të letërsisë, kritikut letrar, profesorit Jorgo Bulo, i cili u nda nga jeta një ditë më parë.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare prezanton koleksionin digjital të revistës “LEKA”


Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë prezantoi gjatë Panairit Klik Ekspo Klik 2015, koleksionin e plotë të digjituar të revistës "LEKA", tanimë i publikuar në formatin e tij elektronik në faqen zyrtare të Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Konferenca “Letërsia shqipe dhe dialekti” në Bibliotekën Kombëtare
20 nëntor 2015

Në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, në bashkëpunim me Fakultetin e Historisë dhe e Filologjisë, Departamenti i Letërsisë, gjatë ditës së Premte më dt. 20 nëntor, u zhvillua Konferenca Shkencore Ndërkombëtare “Letërsia shqipe dhe dialekti", duke iu rikthyer edhe një herë shqyrtimeve mbi gjuhën standarde shqipe dhe dialektet e saj në letërsinë shqipe.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare marrëveshje bashkëpunimi me Fondacionin Universitar “Francesco Solano”, Itali
12 nëntor 2015

Sot, më dt. 12.11.2015, në sallën Ovale të Pallatit të Kongreseve, në kuadër të Panairit të Librit Tirana 2015, Prof. Dr. Persida Asllani, Drejtore e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, dhe Prof. Francesco Altimari, President i Fondacionit Universitar “Francesco Solano” ( FUFS), Itali, bënë publike nënshkrimin e Marrëveshjes së bashkëpunimit kulturor e shkencor.

Lexo më shumë »

Stefan Zweig në Shqipëri : një mik europian
31 tetor 2015

Në Bibliotekën Kombëtare, në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë në Tiranë, më datën 31 tetor u zhvillua aktiviteti kulturor “Stefan Zweig në Shqipëri : një mik europian”, kushtuar veprës së Stefan Zweig dhe rolit të saj në letërsinë e huaj të botuar dhe lexuar në Shqipëri.

Lexo më shumë »

Artur Miller në 100 vjetorin e lindjes
26 tetor 2015

Në Bibliotekën Kombëtare më datë 26 tetor, me rastin e 100-vjetorit të lindjes së dramaturgut të mirënjohur amerikan, Arthur Miller, u çel ekspozita “Arthur Miller : 1915-2015”.

Lexo më shumë »

“Dante i Shqiptarëve”, 120 vjet rrugëtim në përkthimet e studimet shqiptare
13 tetor 2015

Në Bibliotekën Kombëtare, me rastin e 750-vjetorit të lindjes së Dante Alighierit, u çel ekspozita “Dante i shqiptarëve”, një bashkëpunim mes BKSH-së, Institutit Italian të Kulturës, Shoqatës “Dante Alighieri”-Tiranë dhe Shoqatës së të Verbërve të Shqipërisë

Lexo më shumë »

Bibliografia e përkthimeve në Shqipëri tashmë online në website-n e BKSH-së
30 shtator, 2015

Biblioteka Kombëtare, në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Përkthimit, në datën 30 Shtator, publikon online një nga kontributet e saj më të rëndësishme bibliografike: Bibliografia e përkthimeve në Shqipëri 2003-2014 (Index Translationum), një bashkëpunim i hershëm i saj me UNESCO-n. Duke përzgjedhur Ditën Ndërkombëtare të Përkthimit për këtë prezantim, BKSH ndërmerr një akt nderimi ndaj përkthyesve, kontributit të tyre në komunikimin ndërkulturor. Ekspozita me përkthime të përzgjedhura i bashkohet urimit për të gjithë përkthyesit shqiptarë.

Lexo më shumë »

Homazh për akademikun Aleksandër Stipçeviç në Bibliotekën Kombëtare

Në Bibliotekën Kombëtare më datën 2 shator 2015 u çel ekspozita përkujtimore “Aleksandër Stipçeviç (1930–2015)”, si një homazh kushtuar akademikut kroat, me prejardhje nga arbneshët e Zarës, i ndarë nga jeta dy ditë më parë. Kjo ekspozitë vjen për publikun e gjerë dhe lexuesit e Bibliotekës Kombëtare si një vëmendje e veçantë kushtuar kontributit dhe personalitetit të tij shkencor, veçanërisht në fushën e ilirologjisë.

Lexo më shumë »

Botimet e Bibliotekës Kombëtare kushtuar De Radës prezantohen në hapësirën arbëreshe
Maq, 21 gusht 2015

Në edicionin e dytë të takimeve vjetore me titull “Takohemi Maq”/”Incontriamoci a Macchia”, organizuar nga Shoqata Kulturore Arbëreshe “J. De Rada”, në bashkëpunim me Fondacionin Universitar “Françesko Solano” të Universitetit të Kalabrisë, mbajtur në Maq (San Demetrio Corone) më 21 gusht, u prezantuan dy botime të rëndësishme të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë kushtuar De Radës.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare përkujton 155-vjetorin e lindjes së Kolë Idromenos
12 – 30 gusht, 2015

Në Bibliotekën Kombëtare më datën 12 gusht 2015, me rastin e 155-vjetorit të lindjes së piktorit Kol Idromeno, është çelur ekspozita përkujtuese “Kolë Idromeno, në fondin e Bibliotekës Kombëtare”.

Lexo më shumë »

Ambasada Ruse i dhuron Bibliotekës Kombëtare 67 vepra Balkano-Albanologjike
BKSH, 7 korrik 2015

Në sallën elegante “Lumo Skëndo” të Bibliotekës Kombëtare u zhvillua më 7 korrik ceremonia e dhurimit të librave nga ana e ambasadës Ruse, me rastin e thirrjes për donacione në kuadër të 95-vjetorit të themelimit të BKSH-së.

Lexo më shumë »

Bektashizmi në kulturën shqiptare
ekspozitë dhe konferencë - 24 qershor, 2015

Marrëdhënia e Bektashizmit me historinë dhe kulturën shqiptare u bë tema qendrore e një ekspozite dhe konference shkencore në Bibliotekën Kombëtare paraditen e 24 qershorit. Përmes ekspozitës Bektashizmi në kulturën shqiptare BKSH ka synuar një rrugëtim hulumtues mbi gjurmën historike dhe kulturore të tarikatit Bektashian në jetën shpirtërore, shoqërore e kombëtare shqiptare.

Lexo më shumë »

In memoriam Koliqi / Camaj
BKSH, 25 maj 2015

Në Bibliotekën Kombëtare, u zhvillua pasditen e 25 majit ne mjediset e BKSH-së, si një aktivitet kushtuar dy shkrimtarëve të çmuar dhe dy personaliteteve të shquara të botës kulturore shqiptare, pikëpjekja më frytdhënëse e të cilëve, veç ajo mes shkrimesh e fatesh, mbetet revista “Shêjzat”, një ndër revistat kulturore më të ndritura të diasporës mbarëkombëtare.

Lexo më shumë »

Mbrëmja poetike Aragoni –poeti i një mijë perspektivave
BKSH, 14 maj 2015

Në vijim të aktiviteteve në nxitje të leximit dhe shkëmbimit mes kulturave, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare u zhvillua mbasditen e 14 majit mbrëmja poetike me temë: Aragoni –poeti i një mijë perspektivave. Kjo mbrëmje, e koordinuar nga Prof. Dr. Saverina Pasho dhe e realizuar falë bashkëpunimit të BKSH-së me Departamentin e Gjuhës Frënge të Fakultetit të Gjuhëve të Huaja dhe Aleancës Franceze të Tiranës, u gjallërua nga profesorët e këtij departamenti, Z. I. Lëngu dhe Znj. B. Kuçuku si dhe nga Ambasadori i Francës në Tiranë, Z. Bernard Fitoussi. Tre oratorët sollën aspekte të ndryshme nga jeta dhe vepra e Aragonit, këtij personaliteti kompleks e paradoksal që shpesh është cilësuar si poeti më i madh i shekullit XX.

Lexo më shumë »

380-vjetori i botimit të Fjalorit të Frang Bardhit
13 maj 2015

Duke vijuar traditën e kremtimeve letrare të 23 Prillit, Ditës botërore të librit dhe të drejtës së autorit, Biblioteka Kombëtare, nismëtare e këtij aktiviteti në Shqipëri që në vitin 2003, organizon në bashkëpunim me Ambasadën Amerikane në Tiranë dhe Shtëpinë botuese Zenit një mbrëmje letrare kushtuar një prej autorëve të shquar e themelues të letërsisë amerikane, Herman Melville, dhe romanit të tij të famshëm “Mobi Dik”, përkthyer së fundmi i plotë edhe në gjuhën shqipe nën përkthimin mjeshtëror të Rudi Erebarës.

Lexo më shumë »

Aktivitet kushtuar “Javës së Europës” në BKSH përmes prezantimit të librit “Europë Ik e Ja” të Majlinda Bregut
11 maj 2015

Në kuadër të Javës së Europës, me praninë e Ambasadores së BE-së në Shqipëri znj. Romana Vlahutin, Biblioteka Kombëtare dhe UET- Press ndërmorën një refleksion dhe bashkëbisedim kushtuar sfidës europiane të botës shqiptare

Lexo më shumë »

Dita Botërore e Lirisë së Shtypit në Bibliotekën Kombëtare

Duke kremtuar Ditën botërore të lirisë së shtypit, Biblioteka Kombëtare në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë dhe Komunikimit (Universiteti i Tiranës), organizuan më 30 Prill një refleksion të përbashkët mbi parimet themelore të lirisë së shtypi dhe mbi rrugëtimin e shtypit shqiptar në kërkim e thellim të lirisë.

Lexo më shumë »

Dita botërore e librit dhe MOBI DIK në Bibliotekën Kombëtare 23 prill 2015, ora 18:00

Duke vijuar traditën e kremtimeve letrare të 23 Prillit, Ditës botërore të librit dhe të drejtës së autorit, Biblioteka Kombëtare, nismëtare e këtij aktiviteti në Shqipëri që në vitin 2003, organizon në bashkëpunim me Ambasadën Amerikane në Tiranë dhe Shtëpinë botuese Zenit një mbrëmje letrare kushtuar një prej autorëve të shquar e themelues të letërsisë amerikane, Herman Melville, dhe romanit të tij të famshëm “Mobi Dik”, përkthyer së fundmi i plotë edhe në gjuhën shqipe nën përkthimin mjeshtëror të Rudi Erebarës.

Lexo më shumë »

Ekspozita Noli/Konica, në “Javën e bibliotekave në Kosovë” 14-18 prill 2015

Në kuadër të aktiviteteve kushtuar Javës së Bibliotekës në Kosovë ekspozita Noli/Konica, album i një bashkëkohësie, organizuar dhe përuruar në Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë gjatë muajit mars, udhëtoi drejt Prishtinës dhe shenjoi hapjen e një vargu të gjatë e me shumë interes veprimtarisht për bilbiotekat dhe bibliotekonominë. Ky është edicioni i XIII i kësaj jave, e cila organizohet falë bashkëpunimit të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës dhe Ambasadës Amerikane në Prishtinë, nga 14 deri më 18 prill.

Lexo më shumë »

Ligjëratë e shkrimtarit dhe historianit belg Geert Van Istandael në BKSH

Paraditen e 31 marsit, Biblioteka kombëtare pati të ftuar nderi shkrimtarin, poetin, eseistin dhe historianin Geert Van Istandael. Të pranishmit patën mundësinë të ndjekin një leksion të hapur jo thjesht rreth historisë së Belgjikës por të sfidave të brendshme të shoqërisë belge dhe modeleve komplekse që ajo i ofron sot Europës së Bashkuar dhe botës përmes vetë ekzistencës të saj.

Lexo më shumë »

Ekspozita NOLI / KONICA – Albumi i një bashkohësie

Biblioteka kombëtare përuroi më 30 mars, në prani të Ministres së Kulturës znj. Mirela Kumbaro dhe shumë të ftuarve, ekspozitën NOLI / KONICA – Albumi i një bashkohësie, e cila iu kushtua dy figurave të shquara të jetës kulturore, letrare, politike e shoqërore të mbarë botës shqiptare, që nga kolonitë e largëta e deri te zemra e saj në Ballkanin e ndërliqshëm.

Lexo më shumë »

Dita ndërkombëtare e librit për fëmijë dhe java e leximit në Bibliotekën kombëtare

Për herë të parë Biblioteka Kombëtare u bë pjesë e aktiviteteve botërore kushtuar librit për fëmijë në Ditën ndërkombëtare të librit për fëmijë. Që prej vitit 1967, 2 prilli, ditëlindja e një prej shkrimtarëve më të dashur për fëmijë, Hans Christian Andersen, është shpallur si ditë e veçantë e nxitjes dhe inicimit të dashurisë së leximit te lexuesit e vegjël.

Lexo më shumë »

Vizitë e ambasadorit të SHBA, z. Donal Lu dhe bashkëshortes së tij në Bibliotekën Kombëtare

Më 17 mars Ambasadori Donald Lu dhe bashkëshortja e tij Dr. Ariel Ahart vizituan Këndin Amerikan në Tiranë. Ambasadori, Dr. Ahart dhe Shefja e Zyrës së Marrëdhënieve me Publikun Znj. Valerie O'Brien u takuan me Drejtoreshën e Bibliotekës Kombëtare Znj. Persida Asllani.

Lexo më shumë »

Prezantim dhe ekspozitë në kuadër të librit “Historia e Austrisë”

Biblioteka kombëtare në bashkëpunim me Shtëpinë botuese “Dituria” dhe Ambasadën e Austrisë në Tiranë zhvilloi më 16 mars një takim kushtuar botimit në shqip të “Historisë së Austrisë”, me autor historianin e mirënjohur Prof. Alois Niederstätter.

Lexo më shumë »

Homazh për balkanologun Gustav Weigand

Biblioteka Kombëtare i kushtoi ditën e premte, më 27 shkurt, një vëmendje të veçantë kontributit dhe personalitetit shkencor të balkanologut gjerman Gustav Weigand, me rastin e 155-vjetorit të lindjes.

Lexo më shumë »

Një mbrëmje për Ismail Kadarenë

Biblioteka kombëtare, në bashkëpunim me Shtëpinë botuese Pegi, kremtoi në mënyrë simbolike më 28 janar ditëlindjen e shkrimtarit Ismail Kadare përmes një mbrëmjeje të veçantë në praninë e studiuesve dhe lexuesve të tij. Përvojat personale dhe profesionale të studiuesve të afirmuar të shkrimtarit por edhe të studiuesve të rinj u sollën për publikun përmes një bashkëbisedimi të hapur ku ligjërimi letrar dhe ai për letërsinë u shkrinë në një homazh dhe urim për ditëlindjen e shkrimtarit.

Lexo më shumë »

Java e bibliotekës fëminore në Bibliotekën Kombëtare

Më datë 23 dhjetor, për herë të parë në Shqipëri, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare u çel “Java e bibliotekës fëminore”. Kjo javë promovuese synon nxitjen dhe edukimin e procesit të leximit te fëmijët.

Lexo më shumë »

Aktivitete në BKSH në kuadër të 200-vjetorit të De Radës

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Letërsisë së Fakultetit të Histori-Filologjisë (UT) dhe Bibliotekën Kombëtare të Kosovës ndërmorën me sukses aktivitetet përmbyllëse të kremtimeve të 200-vjetorit të De Radës më datë 16 dhjetor në mjediset e BKSH.

Lexo më shumë »

Kremtimet e 100-vjetorit të Marguerite Duras në BKSH

Mbasditen e 9 dhjetorit në Biblioteken Kombëtare, u zhvillua një takim i veçantë i të pasionuarve të letërsisë frënge, nën titullin simbolik Mbrëmje me Marguerite Duras, kushtuar 100- vjetorit të saj të lindjes.

Lexo më shumë »

Bashkëbisedim me Prof. Andrew Wachtel

Mbasditen e 5 dhjetorit, në auditoriumin e Bibliotekës Kombëtare u zhvillua një bashkëbisedim me autorin Andrew Wachtel rreth librit të tij, përkthyer tashmë edhe në shqip, "Ballkani në historinë botërore".

Lexo më shumë »

Edicioni IX-të i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë (BKSH) dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” (BKK), më datat 4-5 dhjetor organizuan dhe morën pjesë në “Konferencën Kombëtare të Bibliotekonomisë”, edicionin e nëntë, me temë Aftësimi në informacion përmes teknologjive të reja dhe komunikimit.

Lexo më shumë »

Ekspozita "Shqipëria në luftë 1939-1944"
27 nëntor, ora 18:00

Ekspozita e hapur më datë 27 nëntor në mjediset e BKSH-së i kushtohet teatrit kompleks të luftës në territorin e shtetit shqiptar gjatë Luftës së dytë botërore.

Lexo më shumë »

Konferencë nga Luçia Nadin kushtuar botimeve veneciane

Studiuesja e mirënjohur Luçia Nadin mbajti ditën e premte, më 24 tetor, në mjediset e Bibliotekës kombëtare konferencën me temë “Botimet veneciane në kohën e Aldo Manuzio-s dhe veprimtaria e Benardino Vitali-t, botues i Marin Barletit”.

Lexo më shumë »

“NJË MBROJTËS PËR SHQIPËRINË”-100 VJET PAS LUFTËS SË MADHE

dokumentar nga GENTA POPA PRODANI

“ LUFTA E MADHE DHE SHQIPËRIA”

ekspozitë nga koleksionet e Bibliotekës Kombëtare

Lexo më shumë »

Hapja e ekspozitës “Katolicizëm dhe kulturë”

Më datë 16 shtator, në Bibliotekën Kombëtare, në prani të Kryeministrit z. Edi Rama, të Ministres së Kulturës znj. Mirela Kumbaro dhe shumë të ftuarve të tjerë, u përurua ekspozita “Katolicizëm dhe kulturë”, e organizuar me rastin e vizitës së Papa Françeskut në Shqipëri.

Lexo më shumë »

Persida Asllani, drejtore e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, bashkë me Etleva Domin, nëndrejtore, priti sot në një takim të veçantë një delegacion të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës "Pjetër Bogdani" i përbërë nga Bedri Zyberaj, u.d. i drejtorit, Sali Bashota, kryetar i Këshillit Drejtues, dhe Dashamir Bërxulli, anëtar i Këshillit Drejtues.

Lexo më shumë »

Më datë 1 shtator, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare, Prof. Dr. Persida Asllani u prezantua me personelin e kësaj biblioteke në postin e drejtueses së institucionit. Prezantimi u bë nga Ministrja e Kulturës znj. Mirela Kumbaro.

Lexo më shumë »

MESAZH NDARJEJE DHE FALENDERIMI

Të nderuar kolegë dhe bashkëpunëtorë të mi të Bibliotekës Kombëtare, anëtarë të Këshillit të saj Administrativ dhe të Këshillit të saj Shkencor, Në zbatim të një politike tjetër kulturore, nga autoritetet nën të cilat Biblioteka Kombëtare zhvillon veprimtarinë më është njoftuar vendimi administrativ për përfundimin e detyrës sime si drejtues i Institucionit dhe për një drejtim të ri të tij.

Lexo më shumë »

Memorandum dhe Marrëveshje për hapjen e Sallës Franceze të Leximit

Më 29 korrik 2014 Biblioteka Kombëtare nënshkroi me Aleancën Franceze në Tiranë Memorandumin e mirëkuptimit për çeljen e Sallës Franceze të Leximit dhe, në plotësim të saj, me Ambasadën e Francës në Tiranë Marrëveshjen mbi hapjen e Sallës Franceze të Leximit.

Lexo më shumë »

Marrëveshje bashkëpunimi midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe Institutit Albanologjik të Prishtinës

Një marrëveshje bashkëpunimi midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) dhe Institutit Albanologjik të Prishtinës (IAP) u nënshkrua në Tiranë më 4 qershor të vitit në vijim.

Lexo më shumë »

Wilhelm 1
Princ i Shqipërisë

Lexo më shumë »

Vëllezërit Frashëri në Koleksionet e Rralla të Bibliotekës Kombëtare 1875-1912

Lexo më shumë »

100-vjetori i përkthyesit Misto Treska në Ditën Botërore të Librit

23 Prillin, Ditën Botërore të Librit, Biblioteka Kombëtare e shënoi me festimin e 100-vjetorit të lindjes së përkthyesit të shquar Misto Treska.

Lexo më shumë »

Java e bibliotekës në Kosovë

Drejtues dhe specialistë të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) morën pjesë në veprimtaritë e organizuara nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” (BKK) në kuadër të Javës së bibliotekës (edicioni i 12-të).
Hapja solemne e veprimtarive u shënua më 14 prill 2014 në Amfiteatrin e Madh të kësaj Biblioteke. Ushtruesja e detyrës së drejtorit të BKK, znj. Ramize Bajraktari, pasi përshëndeti të pranishmit në këtë ceremoni, tha se Java e Bibiotekës në Kosovë është shndërruar tashmë në një manifestim tradicional shumë të rëndësishme për jetën kulturore dhe zhvillimin e bibliotekave në vend.

Lexo më shumë »

Shtypi shqiptar në Mal të Zi

Më 8 prill 2014 Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Akademia Shqiptare e Arteve dhe e Shkencave, në bashkëpunim me Bashkimin e Krijuesve Shqiptarë në Malin e Zi, organizuan një veprimtari kushtuar revistave dhe botimeve kulturore-shkencore të shqiptarëve Republikën e Malit të Zi.

Lexo më shumë »

80-vjetori i Prof. as. dr. Shefqet Hoxha, “Mësues i Popullit”

Biblioteka Kombëtare dhe shoqata “Luma” organizuan më 4 prill të këtij viti një tubim në nder të 80-vjetorit të Prof. as. dr. Shefqet Hoxha, “Mësues i Popullit”, në të cilën morën pjesë akademikë, studiues, publicistë etj.

Lexo më shumë »

VIZITË LAMTUMIRE E AMBASADORIT ARVIZU NË BIBLIOTEKËN KOMBËTARE

Para largimit nga Shqipëria z. Alexander Arvizu, ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, bëri një vizitë lamtumire në Bibliotekën Kombëtare. Drejtori i Bibliotekës Kombëtare z. Aurel Plasari mirëpriti në zyrën e tij Ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë z. Arvizu.

Lexo më shumë »

Analiza vjetore e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare për vitin 2013

Më 22 janar 2014 u mblodh Këshilli Administrativ i Bibliotekës Kombëtare për të analizuar veprimtarinë e institucionit gjatë vitit të kaluar. Analiza u orientua në vlerësimin e performancës së treguesve të punës së institucionit dhe të çdo sektori të veçantë, si dhe në evidentimin e problemeve që kërkojnë zgjidhje.

Lexo më shumë »

Veprimtari për 150-vjetorin e lindjes së zonjës Edith Durham

Në 150-vjetorin e lindjes së zonjës Edith Durham Biblioteka Kombëtare dhe Instituti i Dialogut dhe Komunikimit organizuan më 16 dhjetor një konferencë shkencore të shoqëruar me ekspozitën e veprës së znj. Durham mbledhur dhe ruajtur në koleksionet e BKSh. Morën pjesë Ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar në Shqipëri z. Nicholas Cannon, personalitete nga fusha e shkencës dhe kulturës, gazetarë, botues, punonjës të bibliotekave etj.

Lexo më shumë »

Akordohet Çmimi i Bibliofilisë “Lumo Skendo”

Më 13 dhjetor u shpall fituesi për vitin 1912 i Çmimit Kombëtar të Bibliofilisë “Lumo Skendo”, i cili për çdo vit i akordohet nga Ministria e Kulturës botimit më të spikatur për vlerat estetike dhe tipografike. Ceremonia e dhënies së çmimit u organizua në sallën “Lumo Skendo” në mjediset e ndërtesës së vjetër të Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Bibliotekat Kombëtare – Kujtesa kombëtare – Koleksionet kombëtare

Bibliotekat Kombëtare – Kujtesa kombëtare – Koleksionet kombëtare ishte tema e edicionit të tetë të Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë Shqipëri – Kosovë, që u mbajt në Prishtinë në datat 11 dhe 12 dhjetor 2013.

Lexo më shumë »

Libri shqip në Rumani 1844-1913

Në 100-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-Rumani Biblioteka Kombëtare çeli më 9 dhjetor të vitit në vijim ekspozitën retrospektive të titulluar Libri shqip në Rumani 1844-1913.

Lexo më shumë »

100 vjet “Hylli i Dritës”: ekspozitë retrospektive

Biblioteka Kombëtare e shenjoi 100-vjetorin e revistës “Hylli i Dritës"me hapjen më 1 dhjetor të një ekspozite retrospektive me koleksionin e këtij organi që ajo ruan në fondet e veta. Në ceremoni morën pjesë z. Zef Çuni, zëvendësministër i Kulturës, z. Ardian Ndreca, kryeredaktor i edicionit aktual të "Hyllit të Dritës", personalitete të kulturës dhe të gazetarisë, punonjës të bibliotekave etj.

Lexo më shumë »

100-vjetori i lindjes së Petro Markos

25 nëntori i këtij viti shënoi 100 vjetorin e lindjes së shkrimtarit me emër të madh Petro Marko, autor i romaneve tashmë popullorë Hasta la vista dhe Qyteti i fundit. Këtë përvjetor Biblioteka Kombëtare e festoi me një veprimtari përkujtimore, në të cilën morën pjesë deputetë, shkrimtarë, personalitete të botës akademike dhe të jetës kulturore të vendit,

Lexo më shumë »

EKSPOZITA VEDAT KOKONA

Lexo më shumë »

Esperanto - gjuha ndërkombëtare

Shoqata Esperantiste Shqiptare dhe Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë organizuan më 2 gusht të këtij viti veprimtarinë e titulluar “Esperanto - gjuha ndërkombëtare”. Morën pjesë z. Shaban Hasani, kryetar i Shoqatës Esperantiste Shqiptare, esperantistë, punonjës dhe lexues të Bibliotekës Kombëtare, gazetarë etj.

Lexo më shumë »

Dita Botërore e Librit në Bibliotekën Kombëtare

Biblioteka Kombëtare festoi Ditën Botërore të Librit për të njëmbëdhjetin vit mbas nismës së saj për këtë festim edhe në Shqipëri prej 2002-shit. Festimi u konceptua me një veprimtari të dyfishtë: promovimin e librit Luani i Epirit: Ali Pasha dhe Suli të autorit Spiro Mela dhe çeljen e ekspozitës Ali pashë Tepelena tek autorët e huaj. Historian dhe dramaturg, Spiro Mela (1882-1966) ishte anëtar i Akademisë së Athinës që më 1935, ndërsa më 1958 u bë kryetar i saj. Është autor, veç shumë veprash të tjera, edhe i monografive mbi një sërë figurash të Revolucionit Grek të 1821-shit.

Lexo më shumë »

Promovohen botime të Kontrollit të Lartë të Shtetit

Më 20 prill të këtij viti u organizua në mjediset e Bibliotekës Kombëtare promovimi i një kolane botimesh të realizuara nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në zbatim të misionit të tij kushtetues për të informuar Kuvendin dhe publikun e gjerë. Merrnin pjesë punonjës të këtij institucioni, gazetarë, botues, punonjës të Bibliotekës Kombëtare etj.

Lexo më shumë »

Java e Bibliotekës në Kosovë

U organizua në Republikën e Kosovës një veprimtari që tashmë ka krijuar traditë: Java e Bibliotekës. Veprimtaria u hap në mjediset e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK) më 15 prill 2013. Mori pjesë në të edhe një delegacion i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) i kryesuar nga drejtori i saj z. Aurel Plasari.

Lexo më shumë »

Ngrihet Qendra e Digjitimit e Bibliotekës Kombëtare

Më 21 shkurt 2013 në ndërtesën e vjetër të Bibliotekës Kombëtare u përurua Qendra e Digjitimit, si një projekt i përbashkët i këtij institucioni me agjencinë turke të teknologjisë së informacionit TIKA.

Lexo më shumë »

Analizë vjetore e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare

Më 24 janar 2013 Biblioteka Kombëtare zhvilloi analizën vjetore të veprimtarisë së saj për vitin 2012.

Lexo më shumë »

Pas promovimit në Prishtinë, riprodhimi jubilar fotostatik i koleksionit të gazetës “Perlindja e Shqipëniës”, organ i Qeverisë së Vlorës, u promovua më 27 dhjetor 2012 në Tiranë. Në ceremoninë e organizuar në mjediset e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë merrnin pjesë politikanë, personalitetet të shkencës dhe kulturës, përfaqësues të shtypit etj.

Lexo më shumë »

“Perlindja e Shqipëniës” dhe “Koha e memorandumeve” në Prishtinë

Dy veprimtari të rëndësishme u zhvilluan më 18 dhjetor 2012 në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare të Kosovës: e para promovimi i riprodhimit jubilar fotostatik të koleksionit të gazetës “Perlindja e Shqipëniës”, organ i Qeverisë së Vlorës, dhe e dyta hapja e ekspozitës “Koha e memorandumeve”.

Lexo më shumë »

Konferencë për Gjon Buzukun e albanologes Lucia Nadin

Në Bibliotekën Kombëtare më 23 nëntor 2012 albanologia e njohur Lucia Nadin mbajti konferencën me titull “Meshari” i Gjon Buzukut – perspektivë e re kërkim.

Lexo më shumë »

Prof. dr. Aurel Plasari nderohet nga Kuvendi i Shqipërisë

Një veprimtari krejt e veçantë u organizua më 16 nëntor 2012 në mjediset e Kuvendit të Shqipërisë, i cili, në vitin jubilar të 100 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë, nderoi për kontributin e tyre 48 personalitete të letrave, artit dhe humanizmit.

Lexo më shumë »

Ndahet Çmimi i Bibliofilisë “Lumo Skendo” për vitet 2010 dhe 2011

Më 15 nëntor 2012 u zhvillua në sallën “Lumo Skendo” të Bibliotekës Kombëtare ndarja e Çmimit të bibliofilisë për vitet 2010 dhe 2011. Në ceremoninë e rastit merrnin pjesë botues, shkrimtarë, përfaqësues të medias etj.

Lexo më shumë »

“Meshari" i Buzukut në Bibliotekën Kombëtare

Më 12 nëntor 2012 në Bibliotekën Kombëtare u ekspozua për publikun libri i parë shqip "Meshari" i Gjon Buzukut (1555). Me këtë rast është organizuar edhe një ekspozitë, në të cilën krahas ekzemplarit unik të Bibliotekës Apostolike Vatikane, vizitorët kanë rastin të shohin nga afër edhe dy ekzemplarët e riprodhuar të “Mesharit” që ruhen në Bibliotekën Kombëtare

Lexo më shumë »

Koleksionet albanologjike në shërbim të historisë së Shqipërisë

Në kuadër të veprimtarive festive të 100-vjetorit të shpalljes së Pavarësisë, më 8-9 nëntor 2012 u organizua në Tiranë edicioni i shtatë i konferencës shkencore Shqipëri-Kosovë.

Lexo më shumë »

"Koha e memorandumeve", ekspozitë në Bibliotekën Kombëtare

Më 2 nëntor 2012 u çel në mjediset e Bibliotekës Kombëtare ekspozita me një përzgjedhje materialesh bibliotekare të shpallura publikisht, nga periudha e Lidhjes së Prizrenit deri në Kongresin e Lushnjës, si memorandume, thirrje, protesta dhe kërkesa pranë Fuqive të Mëdha, konferencave ndërkombëtare etj. për çështjen shqiptare.

Lexo më shumë »

“Erdhën britanikët!”

Ky ishte titulli i veprimtarisë që u zhvillua më 8 maj 2012 në mjediset e Bibliotekës Kombëtare në përkujtim, për herë të parë në Shqipëri, të Ditës së Fitores në Europë (8 Maji). Merrnin pjesë z. Aldo Bumçi, ministër i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, ish-presidenti Alfred Mojsiu, deputetë, historianë, specialistë të bibliotekave, gazetarë etj.

Lexo më shumë »

Afrim Koçi: 40 vjet përkthime

Më 23 prill, Ditën Botërore të Librit, u organizua në Bibliotekën Kombëtare veprimtaria “Afrim Koçi: 40 vjet përkthime”. Sivjet UNESCO-ja, nën përkujdesin e të cilës shenjohet kjo ditë, kishte zgjedhur si temë të përgjithshme fushën e përkthimit duke marrë shkas 80-vjetorin e fillimit të botimit të “Index Translationum”, bibliografi ndërkombëtare kjo e përkthimeve.

Lexo më shumë »

Paraqitet një koleksion digjital me harta të rralla

Më 9 prill të këtij viti në Bibliotekën Kombëtare u bë paraqitja e një koleksioni hartash të rralla të digjituara, pjesë e fondit të saj të pasur në këtë lloj të materialeve bibliotekare. Në këtë paraqitje merrnin pjesë z. Aldo Bumçi, ministër i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, z. Neritan Ceka, këshilltar për kulturën i Kryeministrit, anëtarët e Këshillit Shkencor të zgjeruar, të Këshillit Administrativ të këtij institucioni, gazetarë të mediave të ndryshme etj.

Lexo më shumë »

Analizë e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare gjatë vitit 2011

Më 16 janar 2012 u mblodh Këshilli Administrativ i Bibliotekës Kombëtare, i cili analizoi veprimtarinë e institucionit për vitin 2011. Morën pjesë përfaqësues nga Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve: zëvendësminstrja znj. Suzana Turku, Drejtori i Përgjithshëm i Drejtorisë së Përgjithshme të Politikave për Artin z. Melsi Labi dhe Drejtori i Drejtorisë së Librit dhe Bibliotekave z. Ermir Nika.

Lexo më shumë »

Prezantohet në Tiranë Portali Albanologjik Shqipëri-Kosovë

Pas prezantimit para një muaji në Prishtinë, Portali Albanologjik Shqipëri-Kosovë u prezantua më 19 dhjetor edhe në mjediset e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh). Në prani të z. Aldo Bumçi, ministër i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, të anëtarëve të Këshillit Shkencor dhe të Këshillit Administrativ të BKSh-së, të drejtuesve dhe specialistëve të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK) paraqitjen e portalit e bëri Prof. Dr. Aurel Plasari, drejtor i BKSh-së.

Lexo më shumë »

Fishta mes dy bibliotekave

Një ngjarje të pazakontë shënoi çelja në Ditën e Flamurit në mjediset e Bibliotekës Kombëtare të ekspozitës “Fishta mes dy bibliotekave” e sjellë në Tiranë për vizitorët e kryeqytetit nga biblioteka “Marin Barleti” e Shkodrës. Një praktikë e re po lind tashmë në shkëmbimin e ndërsjellë të vlerave të trashëgimisë së shkruar kombëtare që këto dy biblioteka ruajnë në koleksionet e tyre.

Lexo më shumë »

Perspektivat kombëtare në integrimet botërore

Nën këtë temë u mbajt në Prishtinë më 18-19 nëntor 2011 edicioni VI i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë Shqipëri-Kosovë. E përshëndetën Konferencën z. Ramë Buja, ministër i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë i Kosovës, z. Ajdin Abazi, zv/ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sportit i Kosovës, z. Arben Doçi, zv/ambasador i Shqipërisë në Kosovë dhe z. Paul Engelstad, zyrtar për Marrëdhënie me Publikun në Ambasadën e SHBA-ve në Prishtinë.

Lexo më shumë »

Konferenca shkencore ndërkombëtare “Bibliotekat në epokën digjitale”

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, organizoi më 28-29 shtator të vitit në vijim në mjediset e saj konferencën shkencore ndërkombëtare “Bibliotekat në epokën digjitale”.

Lexo më shumë »

Ekspozita “Biblioteka e Bushatllinjve” në Shkodër…

Dita e fundit e majit të vitit në vijim shënoi një veprimtari të pazakontë për Bibliotekën Kombëtare: nën masa sigurie të parashikuara nga legjislacioni për bibliotekat dhe ai për trashëgiminë kulturore lëvizi drejt kryeqendrës së Veriut, e shoqëruar nga forca të policisë së shtetit, një ndër pjesët më të rëndësishme të koleksionit të orientalistikës që ruhet në Bibliotekën Kombëtare, përzgjedhja e Bibliotekës së Bushatllinjve.

Lexo më shumë »

Na ishte një herë...

Veprimtaritë për Ditën Botërore të Librit nisën në Bibliotekën Kombëtare me hapjen e ekspozitës së librit me titullin jo të zakonshëm Na ishte një herë ... Ajo i kushtohej ish-bibliotekës së Institutit Herbert me emrin zyrtar Biblioteka për Djelmërinë, por të njohur nga rinia dhe intelektualët e Tiranës së viteve ’30 si Biblioteka Carnarvon.

Lexo më shumë »

Përurohet Atriumi, hapësira që do t’i bëjë jehonë dijes

AMC i dhuron Bibliotekës Kombëtare një sallë për prezantimin e librave të rinj.
Ditën e premte është kryer përurimi i mjedisit të ri që AMC ka rimodeluar për Bibliotekën Kombëtare. “Atrium” do të quhet ky mjedis i ri i BKSh, që do të përdoret tanimë për promovime librash, ceremoni përkujtimesh të autorëve, ngjarje historike të kulturës, ligjërata etj.

Lexo më shumë »

Krijohet portali albanologjik Shqipëri-Kosovë

Më 5 mars të vitit në vijim z. Aurel Plasari, drejtor i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh), dhe z. Sali Bashota, drejtor i Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK), nënshkruan në Tiranë Marrëveshjen e bashkëpunimit për krijimin e portalit albanologjik Shqipëri-Kosovë.

Lexo më shumë »

Mbledhje përkujtimore e 91-vjetorit të shpalljes së Tiranës kryeqytet

Më datë 11.02.2011, ora 10:00, shoqata «Tirana» në bashkëpunim me Bibliotekën Kombëtare organizuan një takim përkujtimor me rastin e 91-vjetorit të shpalljes së Tiranës kryeqytet.

Lexo më shumë »

Mbyllen me sukses veprimtaritë për 90-vjetorin e Bibliotekës Kombëtare

Mbrëmjen e 24 janarit të vitit në vijim Biblioteka Kombëtare mbylli veprimtaritë e programuara me rastin e 90-vjetorit të krijimit të saj. Në një prej mjediseve kryesore të bibliotekës u organizua promovimi i dy botimeve të saj “Libri Shqip 1555-1912 në fondet e Bibliotekës Kombëtare” dhe “Bibliografi e Librit Shqip në fondet e Bibliotekës Kombëtare (1913-1944)”.

Lexo më shumë »

Analizë e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare gjatë vitit 2010

Më 18 janar të vitit në vijim u mblodh Këshilli Administrativ i Bibliotekës Kombëtare, i cili analizoi veprimtarinë e institucionit për vitin 2010.

Lexo më shumë »

“Në gjurmët e Nënë Terezës në Kalkutë”

Viti 2010, në përkujtim të 100-vjetorit të lindjes, është shpallur Viti i Nënë Terezës. Në këtë kuadër paraditen e datës 9 dhjetor u hap në mjediset e Bibliotekës Kombëtare ekspozita fotografike e titulluar “Në gjurmët e Nënë Terezës në Kalkutë”.

Lexo më shumë »

Shkenca e bibliotekave dhe Albanologjia

Edicioni i pestë i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë, si institucion kulturor-shkencor i përbashkët Shqipëri-Kosovë, u mbajt më 22 - 23 nëntor 2010 nën temën Shkenca e bibliotekave dhe Albanologjia. Konferenca u organizua në mjediset e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë. Veprimtarinë e hapi znj. Farfuri Xhaja, një ndër specialistet e shquara të shkencës së bibliotekave në Shqipëri. Ajo theksoi traditën e krijuar tashmë të bashkëpunimit midis bibliotekave të Shqipërisë dhe Kosovës si dhe temën e gjetur të këtij edicioni në funksion të plotësimit të detyrave themelore të bibliotekave kombëtare të të dy vendeve.

Lexo më shumë »

Arbëreshët në Risorgimento-n italiane

Më 12 nëntor vijuan në Bibliotekën Kombëtare veprimtaritë për 150 vjetorin e Bashkimit të Italisë. Në një nga mjediset e saj u mbajt konferenca Arbëreshët në Risorgimento-n italiane nga studiuesi arbëresh Elio Miracco si dhe u bë paraqitja e ribotimit të librit Shqiptarët dhe Garibaldi të historianit Koli Xoxi.

Lexo më shumë »

Garibaldi dhe liria e popujve në Bibliotekën Kombëtare

Instituti Italian i Kulturës, në bashkëpunim me institucione shkencore dhe kulturore në Tiranë, ka programuar disa veprimtari që shënojnë 150-vjetorin e Bashkimit të Italisë.

Lexo më shumë »

Konferencë rajonale e American Corner-ve

Nën organizimin e Ambasadës së ShBA-së në Tiranë dhe Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë më 28 shtator u çel në mjediset e kësaj të fundit konferenca rajonale e American Corner-ve. Konferencën e hapi z. Aurel Plasari, drejtor i Bibliotekës Kombëtare...

Lexo më shumë »

100-vjetori i lindjes së Nënë Terezës: Ekspozita “Shqipëria vend shenjtorësh”

Në 100-vjetorin e lindjes së Nënë Terezës, si edhe në kuadër të veprimtarive për 90-vjetorin e Bibliotekës Kombëtare, në mjediset e saj u çel ekspozita “Shqipëria vend shenjtorësh”.

Lexo më shumë »

Donacion dhe vizitë lamtumire e ambasadorit amerikan në Bibliotekën Kombëtare

Para largimit nga Shqipëria z. John L. Withers II, ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në vendin tonë, bëri një vizitë lamtumire në Bibliotekën Kombëtare. Në mjedisin e American Corner ambasadori u prit nga ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve z. Ferdinand Xhaferraj dhe drejtori i Bibliotekës Kombëtare ...

Lexo më shumë »

Konferencë shtypi për 90-vjetorin e Bibliotekës Kombëtare

Ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve z. Ferdinand Xhaferraj dhe drejtori i Bibliotekës Kombëtare z. Aurel Plasari shënuan, në një konferencë për shtyp, ditën historike të 90 vjetëve prej themelimit të Bibliotekës Kombëtare dhe bënë të njohur paketën e veprimtarive që do të organizohen me rastin e këtij përvjetori.

Lexo më shumë »

Çmimi Kombëtar i Bibliofilisë “Lumo Skendo” 2009

Ndër botimet e shumta cilësore të realizuara gjatë vitit 2009 ishte pikërisht Statutet dhe urdhëresat e kapitullit të Kishës Katedrale të Drishtit = Statuta et ordinationes capituli Ecclesiae Cathedralis Drivastiensis, botim i shtëpisë botuese Ombra GVG, që fitoi çmimin kombëtar të bibliofilisë “Lumo Skendo”.

Lexo më shumë »

Marrëveshje e Bibliotekës Kombëtare për partneritet të plotë në Bibliotekën Europiane

Midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) dhe Konferencës së Drejtorëve të Bibliotekave Kombëtare të Europës (CENL - Conference of European National Librarians) u nënshkrua marrëveshja e partneritetit të plotë të BKSh në Bibliotekën Europiane (European Library). Nënshkruan marrëveshjen në emër të BKSh drejtori Dr. Aurel Plasari dhe në emër të CENL kryetarja Dr. Elisabeth Niggemann.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë nënshkruan memorandum mirëkuptimi me Bibliotekën e Aleksandrisë

Gjatë një vizite pune në Bibliotekën e Aleksandrisë (BA) Dr. Aurel Plasari, drejtor i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh), nënshkroi më 5 maj 2010 një memorandum mirëkuptimi midis dy institucioneve.

Lexo më shumë »

Memorandum bashkëpunimi për rivlerësimin e trashëgimisë së shkruar të shtetit shqiptar dhe në veçanti të parlamentarizmit

Nismëtare e festimit të 23 Prillit, Ditës Botërore të Librit, Biblioteka Kombëtare përzgjodhi për këtë vit një ngjarje të rëndësishme: nënshkrimin e Memorandumit të bashkëpunimit me Kuvendin e Shqipërisë.

Lexo më shumë »

100-vjetori i lindjes së botuesit Ismail Mal’Osmani

Po më 23 Prill, Ditën Botërore të Librit, Biblioteka Kombëtare organizoi në mjediset e saj (salla e botimeve referative) veprimtarinë kushtuar botuesit të viteve '30-'40, Ismail Mal’Osmani, me rastin e 100-vjetorit të lindjes së tij.

Lexo më shumë »

Java e Bibliotekës në Kosovë

U mbajt edicioni i tetë i Javës së Bibliotekës në Kosovë (12-17 prill 2010). Në këtë ngjarje të përvitshme ishin ftuar edhe përfaqësues të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë. Në ditën e dytë të veprimtarive, të zhvilluara në mjediset e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, u prit me interes ligjërata Albania e Konicës për “ne” dhe “të tjerët”, mbajtur nga Dr. Aurel Plasari, drejtor i BKSh.

Lexo më shumë »

"Poetë të mëdhenj amerikanë" në Bibliotekën Kombëtare

Ezra Pound, Thomas Eliot, Wallace Stevens, John Ashbery dhe Robert Hass kanë qenë pesë autorët amerikanë të përzgjedhur nga Botimet Aleph për të inauguruar kolanën “Poetë të mëdhenj amerikanë”, e cila u promovua më 3 mars 2010 në American Corner të Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Rreth 1000 libra donacion i Bibliotekës Kombëtare për zonën e përmbytur

Biblioteka Kombëtare organizoi një konferencë shtypi më 20 janar, në të cilën shpalli nismën për t’u dhuruar një kontigjent prej 1000 librash bibliotekave shkollore të zonave të përmbytura në rrethin e Shkodrës.

Lexo më shumë »

Dr. Aurel Plasari nderohet me dekoratën e Mirënjohjes

Një ceremoni festive për shënimin e 65-vjetorit të themelimit të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK), u organizua më 25 nëntor 2009 në Prishtinë, në prani të autoriteteve të larta të qeverisë së Kosovës, përfaqësuesve të trupit diplomatik, të botës akademike të Prishtinës etj. Me këtë rast Dr. Aurel Plasari iu dorëzua dekorata e Mirënjohjes për kontributin e shquar në forcimin e lidhjeve ndërmjet BKUK dhe BKSh.

Lexo më shumë »

Rezolutë

Konferenca Kombëtare e Bibliotekonomisë, si institucion kulturor-shkencor i përbashkët Shqipëri - Kosovë, mbajti më 23 - 24 nëntor 2009, edicionin e katërt të saj nën temën “Nga bibliografia te webografia e librit shqip”. Konferenca u organizua në mjediset e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës në Prishtinë. Ajo u ndoq nga menaxherë të bibliotekave kombëtare, universitare, publike, specialistë të shkencës së bibliotekonomisë nga të dy vendet etj.

Lexo më shumë »

CHIC & LUFTË 1944 në Bibliotekën Kombëtare

Lexo më shumë »

Ditët e trashëgimisë Europiane në Shqipëri

Lexo më shumë »

Dhurim testamentar për Bibliotekën Kombëtare

40.000 dollarë US është shifra befasuese, e depozituar në një bankë të Nju Jorkut dhe tanimë e kaluar në një bankë shqiptare, që i ka lënë për dhurim Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë Prof. dr. Safete (Sofia) Juka. Me një jetë të kaluar në mërgim, mes vështirësish jo të pakta, Safete (Sofia) Juka mbetet e njohur në kulturën shqiptare për punimet e saj historike, ndër të cilat dallon monografia “Kosova: The Albanians in Yougoslavia in light of historical documents”, New York 1984.

Lexo më shumë »

Sesion konsultativ për çështje të bibliografisë në Prishtinë

Në formën e një tryeze të rrumbullakët u organizua në Prishtinë më 16 korrik 2009 një sesion konsultativ për çështje të bibliografisë shqipe. Specialistë të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK) dhe të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) shprehën pikëpamjet e tyre në fushën e teorisë dh të praktikës së bibliografisë.

Lexo më shumë »

Marrëveshje për shkëmbimin e shtypit midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës

Nisur nga dëshira për të forcuar dhe thelluar marrëdhëniet e bashkëpunimit, z. Aurel Plasari, në cilësinë e drejtorit të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, dhe z. Sali Bashota, në cilësinë e drejtorit të Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës, nënshkruan më 25 qershor 2009 në Tiranë marrëveshjen e bashkëpunimit për shkëmbimin e shtypit.

Lexo më shumë »

Workshop rajonal për probleme të ISBN-së

Si e para veprimtari rajonale për probleme të ISBN-së, workshopi i zhvilluar në mjediset e Bibliotekës Kombëtare më 8-9 qershor 2009 ngjalli interes te pjesëmarrësit. I organizuar nga Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Agjencia Ndërkombëtare e ISBN-së, ky workshop trajtoi probleme teorike dhe praktike në fushën e standardizimit të të dhënave për librin në rrafsh global.

Lexo më shumë »

Shpallet fituesi i edicionit të tretë të çmimit të bibliofilisë “Lumo Skëndo”

Z. Ardian Turku, ministër i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, organizoi më 21 maj 2009 në mjediset e Bibliotekës Kombëtare shpalljen e fituesit të edicionit të tretë (2008) të çmimit kombëtar të bibliofilisë “Lumo Skëndo

Lexo më shumë »

Konferencë e studiuesit Bernd Fischer në Bibliotekën Kombëtare

I ftuar nga Qendra e Studimeve Albanologjike dhe i mirëpritur nga Biblioteka Kombëtare, studiuesi amerikan Bernd J. Fischer, profesor i historisë në Universitetin Indiana në SHBA, ka mbajtur më 16 maj 2009 në Sallën Amerikane konferencën "Synimet e Gjermanisë naziste në Shqipëri, 1943-1944". Merrnin pjesë albanologë, studiues dhe personalitete të fushave të ndryshme...

Lexo më shumë »

Përurim rikonstruksioni në Bibliotekën Kombëtare

Më 11 maj 2009, në përfundim të konkretizimit të Marrëveshjes së bashkëpunimit nënshkruar këtë fillimviti ndërmjet Drejtorit të Bibliotekës Kombëtare z. Aurel Plasari dhe Drejtorit Ekzekutiv të AMC-së z. Stefanos Oktapodas, u përurua rikonstruksioni i Sallës së periodikut shqip e të huaj.

Lexo më shumë »

Ligjëratë për Pier Paolo Pasolinin në Bibliotekën Kombëtare

Në kuadër të veprimtarive që po organizohen në Tiranë në kujtim të personalitetit të shquar të kulturës italiane Pier Paolo Pasolini (1922-1975) Instituti Italian i Kulturës dhe Biblioteka Kombëtare organizuan më 29 prill 2009, në mjediset e kësaj të fundit, një ligjëratë kushtuar jetës dhe veprës së tij. I ftuar nderi në këtë veprimtari ishte z. Roberto Chiesi, përgjegjës i Qendrës Studimore-Arkivore të Cineteca-s së Bolonjës.

Lexo më shumë »

Shqipëria bibliotekare në Bibliotekën Digjitale Botërore

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë (BKSh) ftohet nga UNESCO-ja dhe Biblioteka e Kongresit Amerikan për t’u përfshirë si partnere në projektin Biblioteka Digjitale Botërore. Ftesa vjen mbas përfshirjes së BKSh, me statusin e partnerit të plotë, në Bibliotekën Europiane nëpërmjet Memorandumit të Mirëkuptimit nënshkruar më 18 shkurt 2008...

Lexo më shumë »

Dita Botërore e Librit në Bibliotekën Kombëtare

Festimi i 23 Prillit, Ditës Botërore të Librit është bërë tashmë traditë edhe në Shqipëri. E iniciuar në vitin 2001 nga Biblioteka Kombëtare kjo festë shënohet me veprimtari të ndryshme të organizuara nga bibliotekat dhe institucionet e tjera të librit.

Lexo më shumë »

Studiuesja angleze Averil Cameron në Bibliotekën Kombëtare

Znj. Averil Cameron, profesoreshë e historisë së antikitetit të vonë dhe të Bizantit në Universitetin e Oksfordit, ishte e ftuar më 7 janar të vitit 2009 në Bibliotekën Kombëtare në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve Albanologjike dhe Institutin e Historisë.

Lexo më shumë »

Edicioni i tretë i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë

Si institucion kulturor-shkencor i përbashkët Shqipëri-Kosovë, Konferenca Kombëtare e Bibliotekonomisë mbajti më 20 - 22 nëntor 2008 edicionin e tretë të saj nën temën “Biblioteka - urë mes dijes dhe publikut".

Lexo më shumë »

Në Bibliotekën Kombëtare: 100-vjetori i Kongresit të Manastirit

Veprimtaritë në përkujtim të 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit u çelën mbrëmjen e 12 nëntorit 2008 me një manifestim në mjediset e Bibliotekës Kombëtare. Nderuan me pjesëmarrjen e tyre kryeministri Sali Berisha, zëvendëskryeministri dhe kryetar i komisionit shtetëror për përkujtimin e 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit Genc Pollo.

Lexo më shumë »

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë në Bibliotekën Europiane

Është nënshkruar këto ditë Memorandumi i Mirëkuptimit mes Konferencës së Bibliotekave Kombëtare të Europës, të përfaqësuar nga Dr. Elisabeth Niggermann...

Lexo më shumë »

Lucia Nadin në Bibliotekën Kombëtare

Biblioteka Kombëtare, në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës në Tiranë, priti në mjediset e saj albanologen italiane Lucia Nadin. Veprimtaria mbresëlënëse e mbrëmjes së 24 tetorit 2004 u ndoq nga personalitete të jetës shkencore, kulturore dhe politike të vendit, nga studiues, gazetarë, studentë etj.

Lexo më shumë »

Ekspozitë me botime të Eqrem Çabejit

Në 100-vjetorin e lindjes së Eqrem Çabejt, personalitet i shquar i shkencës dhe kulturës shqiptare, më 10 tetor 2008 u hap në mjediset e Bibliotekës Kombëtare një ekspozitë me botime që pasqyrojnë veprimtarinë shkencore gati 45-vjeçare të tij në fushën e albanologjisë, posaçërisht atë të gjuhës shqipe.

Lexo më shumë »

Biblioteka vetjake e akademikut Aleks Buda i dhurohet Bibliotekës Kombëtare

Me rastin e dhurimit të bibliotekës vetjake të akademikut Aleks Buda Bibliotekës Kombëtare, Ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve z. Ylli Pango priti më 10.09.2008 përfaqësuesen e familjes Buda znj. Tatjana Haxhimihali (Buda) dhe drejtuesit e Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Promovohet monografia “Janko Hunyadi - mbrojtës i Krishterimit” e Camil Mureşanu

Botuar nga shtëpia botuese “55” monografia “Janko Hunyadi - mbrojtës i Krishterimit” e akademikut bashkëkohor Camil Mureşanu është një ndër botimet e para të kolanës Intelligenda, ideuar dhe drejtuar nga Dr. Aurel Plasari. Përurimi i saj u organizua në mjediset e Bibliotekës Kombëtare më 23 korrik 2008.

Lexo më shumë »

Presidenti i Republikës Italiane dekoron Dr. Aurel Plasarin

Presidenti italian zoti Giorgio Napolitano i ka akorduar Dr. Aurel Plasarit Urdhrin e Meritës të Republikës Italiane (L’Ordine al Merito della Repubblica Italiana). Dekorata e lartë i është dorëzuar zotit Plasari gjatë ceremonisë së organizuar në mbrëmjen e datës 2 qershor 2008.

Lexo më shumë »

Dita Botërore e Librit në Bibliotekën Kombëtare

Në ceremoninë e festimit të Ditës Botërore të Librit, më 23 prill 2008, në Bibliotekën Kombëtare – traditë tashmë disavjeçare - morën pjesë Ministri i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve Ylli Pango, Ministri i Arsimit dhe Shkencës Genc Pollo, përfaqësues të Trupit diplomatik, personalitete të kulturës, bibliotekarë, etj.

Lexo më shumë »

Java e Bibliotekës në Kosovë - 2008

Një delegacion i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, i kryesuar nga drejtori i saj Dr. Aurel Plasari, nga data 14 deri më 16 prill 2008 mori pjesë në edicionin VI të Javës së Bibliotekës në Kosovë.

Lexo më shumë »

Seminar rajonal - "Sfida të menaxhimit të shërbimeve bibliotekare në epokën e Shoqërisë së Informacionit"

Në zbatim të detyrës ligjore si qendër metodike dhe profesionale për sistemin kombëtar të bibliotekave, Biblioteka Kombëtare organizoi seminarin rajonal “Sfida të menaxhimit të shërbimeve bibliotekare në epokën e Shoqërisë së Informacionit”.

Lexo më shumë »

Festohet 85-vjetori i përurimit të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë

Në pritjen e dhënë më 27 nëntor 2007 nga drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dr. Aurel Plasari për të festuar 85-vjetorin e themelimit të saj, morën pjesë personalitete të jetës kulturore dhe shoqërore të vendit, diplomatë të huaj, lexues, punonjës të bibliotekave etj.

Lexo më shumë »

“Bibliotekat dhe kujtesa kombëtare” - edicioni i dytë i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonimisë

Në kuadër të Muajit të kulturës Shqipëri-Kosovë dhe në vijim të Marrëveshjes së bashkëpunimit midis tyre, Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës organizuan në Prishtinë...

Lexo më shumë »

Ekspozita “Autorë gjermanishtshkrues për Shqipërinë”

Si kontribut i Bibliotekës Kombëtare për “Tetorin Gjerman 2007” më 8 tetor u përurua në prani të personaliteteve zyrtare, studiuesve të kulturës shqiptare, miqve gjermanë, specialistëve të bibliotekonomisë etj. ekspozita “Autorë gjermanishtshkrues për Shqipërinë” .

Lexo më shumë »

100 vjetori i Mitrush Kutelit

Më 13 shtator 2007 Biblioteka Kombëtare organizoi në mjediset e saj ceremoninë festive në përkujtim të 100-vjetorit të lindjes së Mitrush Kutelit, personalitet i letrave dhe kulturës shqiptare. Morën pjesë shkrimtarë, studiues, botues, njerëz të arteve dhe kulturës, lexues etj. ...

Lexo më shumë »

Ekspozita "Shenjtorë të Shqipërisë"

Në kuadër të veprimtarive përkujtimore të zhvilluara nga Ministria e Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve në 10 - vjetorin e vdekjes së Nënë Terezës (5-15 shtator 2007) Biblioteka Kombëtare organizoi më 7 shtator 2007 ceremoninë e çeljes për herë të parë për publikun të ekspozitës “Shenjtorë të Shqipërisë”.. ...

Lexo më shumë »

Promovimi i librit '' PRESIDENTI IBRAHIM RUGOVA '' i autorit Sabri Hamiti

Paraditen e 2 korrikut 2007, në sallën e madhe të Bibliotekës Kombëtare, Tiranë, u zhvillua ceremonia e promovimit të librit të Sabri Hamitit “Presidenti Ibrahim Rugova. Memento për Rugovën”, në bashkëpunim me shtëpinë botuese “55”, realizuese e këtij botimi. ...

Lexo më shumë »

Mbledhje e zgjeruar e Këshillit Kombëtar të Bibliotekave

Më 30 maj 2007, nën drejtimin e z. Ylli Pango, ministër i Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve në mjediset e Bibliotekës Kombëtare u mblodh Këshilli Kombëtar i Bibliotekave. Biblioteka Kombëtare paraqiti projektin “ Një strategji dhe plan veprimi për zhvillimin e bibliotekave publike shqiptare në Shoqërinë e Informacionit”, ...

Lexo më shumë »

DITA BOTËRORE E LIBRIT NË BIBLIOTEKËN KOMBËTARE

Më 23 prill 2007, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare në prani personalitetesh dhe miqsh të librit, të bibliotekave, të shkencës, të artit, përfaqësuesish të Trupit diplomatik etj. u përurua ekspozita “ Skënderbeu/ Për herë të parë për publi­kun/ Nga Koleksioni antikuar 1472-1830”, si ceremoni festimi e Ditës Botërore të Librit.

Lexo më shumë »

KRIJOHET KONFERENCA KOMBËTARE E BIBLIOTEKONOMISË

Në kuadër të muajit të kulturës Shqipëri-Kosovë, në prani të personaliteteve të rëndësishme të jetës kulturore si nga Shqipëria ashtu edhe nga Kosova, drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Tiranës, z. Aurel Plasari, dhe ai i Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Prishtinës, z. Sali Bashota, më datë 20 shtator 2006 nënshkruan marrëveshjen e krijimit të institucionit më të ri në viset shqiptare...

Lexo më shumë »

Veprimtari me Institutin "Goethe"

Më 7 mars 2006 në mjediset e Bibliotekës Kombëtare, ndërtesa e vjetër, përballë Kuvendit të Shqipërisë, u zhvillua ceremonia e nënshkrimit të Marrveshjes së bashkëpunimit midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe Institutit “Goethe”.

Lexo më shumë »