Ngjarje

Biblioteka Kombëtare, homazh për akademikun Jorgo Bulo


Në Bibliotekën Kombëtare më datën 27 nëntor 2015 u çel ekspozita përkujtimore “Jorgo Bulo (1939–2015)”, si një homazh kushtuar akademikut, filologut, historianit të letërsisë, kritikut letrar, profesorit Jorgo Bulo, i cili u nda nga jeta një ditë më parë. Kjo ekspozitë me veprat e studimet e tij vjen për publikun e gjerë dhe lexuesit e Bibliotekës Kombëtare si një vëmendje e veçantë kushtuar kontributit dhe personalitetit të jashtëzakonshëm shkencor të akademik Jorgo Bulos. Fusha kryesore e kërkimeve të tij ishte letërsia e Rilindjes Kombëtare, por dhe çështje të tipologjisë së zhanreve letrare, veçanërisht të romanit dhe poezisë.

Duke lënë pas një trashëgimi të vyer në kulturën shqiptare prof. Bulo është autor i mbi 100 artikujve botuar në revista e përmbledhje shkencore brenda e jashtë vendit, si dhe i një sërë studimesh si “Shpirti i fjalës” (2014); “Tipologjia e lirikës së Naim Frashërit” (1999); “Magjia dhe magjistarët e fjalës”(1998); “Romani shqiptar i realizmit socialist për Luftën Nacionalçlirimtare” (1982); ”Tradita dhe risi letrare” (1981), etj.. Jorgo Bulo gjithashtu ishte bashkautor dhe redaktor i një sërë botimesh të rëndësishme dhe përmbledhjesh studimore, si “Omar Khajami midis Fan S.Nolit dhe Hafiz Ali Korçës” (2010); “Fjalori Enciklopedik Shqiptar” (2008); “De Radës: me rastin e 100 vjetorit të vdekjes”, (2003), “Shqija standarde dhe shoqëria shqiptare sot” (2002) “Historia e Popullit Shqiptar” (2002); “Kosova në vështrim enciklopedik” (1999); “Historia e letërsisë shqiptare: që nga fillimet deri te Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare” (1983), etj. Si studiues dhe njohës i jashtëzakonshëm i letërsisë shqipe Jorgo Bulo do të jepte një ndihmesë të madhe edhe në fushën e hartimit të teksteve shkollore të letërsisë shqipe, si “Historia e letërsisë shqiptare 1”, “Antologjia e letërsisë shqipe”, etj..

Jorgo Bulo lindi në Sheper, Gjirokastër më 1939. Në vitin 1960 përfundoi studimet e larta për gjuhë dhe letërsi shqipe në Fakultetin Histori-Filologji në Universitetin e Tiranës. Pas përfundimit të studimeve të larta do të ishte bashkëpunëtor shkencor në Institutin e Gjuhësisë dhe të Letërsisë, ku për dy dekada do të ishte edhe shef i Sektorit të historisë së letërsisë shqipe të shek. XVI-XIX dhe letërsisë midis dy luftërave. Prej vitit 1974-1979 sekretar shkencor i Seksionit të shkencave shoqërore në Akademinë e Shkencave. Në vitin 1990 do të emërohet Drejtor i Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë deri në vitin 2007, njëkohësisht edhe kryeredaktor i revistës “Studime Filologjike”. Në vitin 2003 do të bëhet anëtar i Akademisë së Shkencave duke marrë edhe titullin “Akademik”. Akademik Jorgo Bulo gjatë jetës dhe punës së tij do të vlerësohej me Çmime Kombëtare si “PENDA E ARGJENDTË” (1999) dhe “FAIK KONICA” (2008).

Ekspozita do të qëndrojë e hapur për të gjithë vizitorët, në hollin e Bibliotekës Kombëtare, çdo ditë nga dt. 27 nëntor 2015, nga ora 8:00 – 20.00 dhe gjatë fundjavës nga ora 08:00 – 14.00.