Ngjarje

Libra të çmuar të bibliotekës së Konicës i dhurohen Bibliotekës Kombëtare
Tiranë, 13 janar 2016


Libra të çmuar të bibliotekës private të Faik Konicës, e konsideruar e humbur, iu dhuruan sot Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë nga studiuesi Agron Alibali, gjatë një ceremonie të veçantë që u zhvilluan në mjediset e BKSH me pjesëmarrjen e studiuesve, historianë si dhe punonjës të saj.

Drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, prof. dr. Persida Asllani, gjatë fjalës së saj theksoi se “këtë dorëzim të parë në BKSH, e shohim si një akt themelues për të vijuar më tej me plotësimin e amanetit të Konicës, Biblioteka e famshme, ende e humbur e të cilit numëronte rreth 2000 tituj”. Librat janë gjetur në SHBA falë pasionit, punës kërkimore shumëvjeçare të studiuesit Agron Alibali dhe, në përgjigje të amanetit të vetë Konicës, sot i besohen Bibliotekës Kombëtare, duke lejuar kështu edhe pasurimin e koleksionit bibliotekar kushtuar veprës dhe personalitetit të Faik Konica pranë këtij institucioni. “Psallme murgu” të Asdrenit, “Popolo, lingua e letteratura albanese” e Gaetano Petrotës, edicioni luksoz i “Lahutës së Malcis” dhuruar po me dedikim latinisht nga vetë Gjergj Fishta, i shndërrojnë këto libra në bartës afektesh të shumëfishta, të cilave u shtohen edhe ato të bashkohësisë sonë. Librat e gjetur prej bibliotekës së Konicës bartin etiketën e famshme “Ex Libris” dhe autografe dedikuese të autorëve për vetë Konicën, të cilat janë edhe një e veçantë identifikuese e kësaj biblioteke të famshme.

Studiuesi Agron Alibali u shpreh se “librat ishin një ndër pasionet dhe dashuritë e Konicës. Biblioteka e Konicës, pas vdekjes së tij, u ruajt në Katedralen e Shën Gjergjit në Boston, deri në vitin 1965. Më pas, gjurmët e saj humbën, dhe kjo bibliotekë ende konsiderohet e humbur”. Duke kujtuar rrugëtimin e punës së tij kërkimore zt. Alibali u shpreh se “në vitin 2004 pata rastin të identifikoj në zyrat e shoqatës “Vatra” në New York librin e parë të humbur të bibliotekës së Faik Konisë, botimin e studiuesit arbëresh Gaetano Petrotës. Më pas, kjo këmbëngulje më çoi në zbulimin e tre librave, në fondin e librave të familjes Panariti, të cilët mbartin edhe vlera historike pasi bashkojnë Fishtën, Asdrenin, Lef Nosin, Magaret Hascluck, Mahir Domin, si dhe shumë personalitete të tjera”. Studiuesi Agron Alibali së shpejti do të botojë edhe një monografi për Faik Konicën, mbështetur edhe në arkivën e tij diplomatike të zbuluar para disa kohësh në Itali.

Prezantimi për herë të parë të këtyre librave të çmuar u shoqërua edhe me ekspozimin e një pjese modeste të fondit arkivor të BKSH-së, të gazetës “Albania”, letërkëmbimit të Faik Konicës me at Shtjefën Gjeçovit si dhe botime të disa prej vepra të tij.