Ngjarje

BKSH çel veprimtaritë kremtuese në 100-vjetorin e lindjes së Musine Kokalarit

10 shkurt 2017
Me iniciativë të Ministrisë së Kulturës dhe Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë ditën e premte, 10 shkurt, në Bibliotekën Kombëtare u zhvillua ceremonia kremtuese në 100-vjetorin e lindjes së shkrimtares së parë shqiptare dhe intelektuales së shquar MusineKokalari, me pjesëmarrjen e Kryeministrit z. Edi Rama, Ministres së Kulturës znj. MirelaKumbaro, zv/Kryeministër dhe Ministër i Kulturës dhe Sporteve të Kosovës, z. Kujtim Shala, akademikë, studiues, etj. Konferenca Shkencore dhe ekspozita “MusineKokalari, vetëdija e shkrimit dhe e qëndresës”, shenjojnë fillimin e veprimtarive kulturore kushtuar intelektuales së shquar MusineKokalari, i cili përkon me shpalljen e këtij viti si “Viti i Kujtesës”, me qëllim nxitjen dhe promovimin e çdo akti kujtese, veçanërisht atij ndaj viktimave të diktaturës komuniste. Në fjalën e saj përshëndetëse, drejtoresha e Bibliotekës Kombëtare, Prof. Dr. Persida Asllani u shpreh se “Dua ta nis fjalën time me një pohim të thjeshtë që na vjen prej shkrimeve të saj dhe që besoj se e përfaqëson atë thellësisht Ne e kërkojmë lirinë jashtë vetes, ndërsa ajo gjendet brenda nesh!”.Duke theksuar më tej se “MusineKokalari ishte dhe është “zonja e duhur” e botës shpirtërore e mendore shqiptare” ajo e cilësoi këtë veprimtari si një homazh kushtuar “Vetëdijes së shkrimit dhe të qëndresës” që përshkon jetën dhe veprën e MusineKokalarit deri në frymën e saj të fundit”.

Kryeministri i Shqipërisë, z. Edi Rama në fjalën e tij u ndal veçanërisht te roli emblematik i figurës së saj në Historinë tonë. Ai deklaroi solemnisht se “sot mund të japim edhe lajmin e rëndësishëm se puna e Autoritetit Kombëtar të Hapjes së Dosjeve të regjimit komunist do të fillojë pikërisht me dosjen e MusineKokalarit, për të hedhur dritë mbi këtë histori, si një nga momentet më të rëndësishme kur është përplasur egërsisht ajo çka erdhi më pas si një fuqi e gjithëpushtetshme mbi shqiptarët. Në mënyrë simbolike dekodifikimi i plotë i dosjes së MusineKokalarit shënon edhe pragun jo vetëm të pakthyeshëm të emancipimit të shoqërisë sonë në raport me të shkuarën, por edhe vendos një gur themeli të moralit të gjithë shoqërisë së re në raport me plagët e diktaturës, të cilat vazhdojnë të infektojnë jetën tonë në këtë vend dhe që për 25 vjet nuk u kuruan ashtu siç duhet”.

Ministrja e Kulturës, znj. Mirela Kumbaro-Furxhi, e cilësoi Musine Kokalarin “simbol që përmes brishtësisë i qëndroi diktaturës” duke vijuar më tej se “ajo mbetet një personazh që intrigon, me kombinimin e çuditshëm që përvijohet personaliteti i saj, siluetës së rafinuar, karakterit të fortë, zgjedhjeve socialdemokrate, deklaratave të forta, vështirësisë së gjyqit politik, teksteve naive, kërkimit akademik, kuMusineja magjeps”.Ndërkohë në emër të familjes Kokalari, znj. Linda Kokalari dhe Institutit “MusineKokalari”, duke falënderuar përzemërsisht për veprimtaritë kulturore që do të zhvillohen gjatë këtij viti nënvizoi se “Musineja është një figurë e rrallë e kombit shqiptar. Çka e bën atëmadhështore është qëndresa e saj. Ajo nuk iu nënshkruar kurrë diktaturës, e as nuk u dorëzua, nuk u përshtat me të keqen por as dhe u ndikua prej saj. Ajo do të rrezatonte vetëm mirësi”.

Musine Kokalari përfaqëson një simbol ekskluziv në botën shqiptare, si shkrimtarja e parë në letrat shqipe, me një vetëdije të qartë për shkrimin e letërsisë, intelektuale e shquar e aktive në jetën sociale e kulturore të vendin, politikane bashkëthemeluese e Partisë Social-Demokrate, por edhe një prej figurave më dinjitoze të qëndresës kundër diktaturës komuniste, duke nisur që nga apologjia e saj në gjyq, e deri te përballja me një dinjitet të skajshëm femëror e njerëzor, intelektual e ideal ndaj torturave, burgosjes, internimit e keqtrajtimit të vijueshëm çnjerëzor fizik e psikologjik. Të vetëdijshëm jo vetëm për vlerat që ajo përfaqëson sot për ne, por sidomos të vetëdijshëm mbi domosdoshmërinë e përballjes sonë si shoqëri demokratike me të shkuarën diktatoriale, në përpjekje për të shenjuar krijimtarinë e saj letrare e publicistike, si edhe kalvarin e saj nën diktaturë, në institucionet e kulturës janë konceptuar një sërë veprimtarish kulturore që do të shtrihen gjatë vitit 2017.Konferenca shkencore ndërkombëtare “MusineKokalari, vetëdija e shkrimit dhe e qëndresës”, me një pjesëmarrje të gjerë me studiues nga Universitetet Italiane, të Prishtinës, Tiranës, Gjirokastrës etj., përmes kumtesave u përpoq të ndriçojë dy tiparet thelbësore të figurës së MusineKokalarit, atë të vetëdijes së shkrimit, si akt themelues i veprës së saj letrare; dhe atë të vetëdijes së qëndresës përballë dhunës dhe persekutimit absurd komunist si akt themelues i rezistencës intelektuale e qytetare.Veprimtaria u shoqërua me çeljen e një ekspozite, e para në llojin e vet, e cila sjell për publikun fillimet letrare dhe më pas veprat e plota të MusineKokalarit, si shkrimtarja e parë në letrat shqipe, dhe vijon me pjekurinë e saj si qytetare dhe person politik, si themeluese e Partisë Social-Demokrate Shqiptare dhe intelektuale e shquar. Një vend të rëndësishëm do të zërë edhe dëshmia e persekutimit ekstrem por edhe qëndresës së saj të pashembullt në emër të shpirtit të demokracisë dhe dinjiteti njerëzor. Materialet bibliotekonomike, kombinohen me dorëshkrime, dëshmi, imazhe, por edhe objekte personale të sjella prej familjes Kokalari.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur për të gjithë vizitorët deri në datë 18 Shkurt 2017, nga ora 8:00-20:00 dhe në fundjavë nga ora 8:00 deri 14:00.