Ngjarje

LUCIA NADIN NË BIBLIOTEKËN KOMBËTARE

 

 

Biblioteka Kombëtare, në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës në Tiranë, priti në mjediset e saj albanologen italiane Lucia Nadin. Veprimtaria mbresëlënëse e mbrëmjes së 24 tetorit 2008 u ndoq nga personalitete të jetës shkencore, kulturore dhe politike të vendit, nga studiues, gazetarë, studentë etj.

Në fjalën e përshëndetjes Dr. Aurel Plasari e quajti znj. Nadin-i mikeshë të vjetër të Bibliotekës Kombëtare. Ai kujtoi organizimin e përbashkët të disa veprimtarive shkencore mjaft të vlerësuara për historinë e Shqipërisë, si ato për zbulimin nga Lucia Nadin të Statuteve të qytetit të Shkodrës dhe promovimin e botimit përkatës të kësaj autoreje, për të ardhur te kjo veprimtari për promovimin e botimit në shqip “Shqiptarët në Venedik. Mërgim dhe integrim (1479-1552)”.

Drejtoresha e Institutit Italian të Kulturës, Dr. Tibaldi, duke prezantuar botimin më të ri të albanologes Nadini, nënvizoi veçanërisht ndihmesën e saj për forcimin e lidhjeve kulturore dhe shpirtërore mes dy popujve tanë.

Për vlerat shkencore të botimit foli z. Pëllumb Xhufi, historian dhe përkthyes i kësaj vepre. Ai dha konsiderata të larta për kontributet shkencore të znj. Nadin në trajtimin e mjaft çështjeve të historisë shqiptare, si zbulimi dhe botimi i Statuteve të Shkodrës si shprehje qytetërimi që e vendosin Shqipërinë në një pozicion të përparuar mes vendeve adriatike dhe mesdhetare. Folësi e karakterizoi botimin si një vepër të veçantë në gjininë e vet.

Pjesën e dytë të veprimtarisë e zuri konferenca interesante e Znj. Nadin me titull “Skënderbeu në Bucintorin e Venedikut”. Ajo kumtoi zbulimin e ri të saj, që lidhet me një fakt të pa vënë re gjer më sot dhe që ka të bëjë me figurën e shquar të Skënderbeut. Në Bucintor, anijen shtetërore tepër luksoze dhe me dekoracione shkëlqyese të lara në ar, në të cilën dogja i Venedikut celebronte ngjarje të rëndësishme dhe priste mbretër e perandorë, gjendeshin dy shtatore madhështore: njëra e Drejtësisë dhe tjetra e Skënderbeut, të thirrur ndonjëherë edhe “Marsi Venecian”. Konferenca u shoqërua me projektim fotosh të modelimeve të Bucintorit të shek. XVI dhe XVII. Znj. Nadini interpretoi shkencërisht faktet e kërkimeve dhe bëri konkluzionet përkatëse.

.