Ngjarje

Biblioteka Kombëtare çel ekspozitën “Tirana 100 vjet kryeqytet”

11 Shkurt 2020


 

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë çeli të martën, më datë 11 Shkurt, ekspozitën “Tirana, 100 vjet kryeqytet” , duke përkujtuar kështu një ngjarje të rëndësishme historike për shtetin shqiptar. Përmes koleksione nga fondi i arkivës, dokumenteve dhe dëshmive historike sjell rrugëtimin patriotik dhe shpirtëror nga data e themelimit deri më sot, traditat, kulturën, historinë, arkitekturën dhe zhvillimin e Tiranës si kryeqytet. Kjo ekspozitë rikthen në vëmendje të publikut nga “Zani i ri” , organi i parë që u botua pas shpalljes së Tiranës kryeqytet, me drejtor një nga figurat e shquara të vendit, Osman Myderrizi, deri te botimet më të fundit. Gazetat dhe revistat e kohës si “Ura e Shkumbinit”, “Bisedimet e Kuvendit Kushtetues”, “Diturija”, “Hylli i Dritës”, “Shqypnija e Ilustrueme” , etj., studime e botime si “Historia e Tiranës”, “Tirana në rrjedhën e kohës”. “Themelimi i Tiranës”, “Tirana e vjetër”, “Mbiemrat e familjeve të Tiranës”, “Tirana në legjenda dhe balada”, “Patriotizma në Tiranë” , etj., reflektojnë këtë rrugëtim 100-vjeçar të kryeqytetit shqiptar.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur në Hollin e Bibliotekës Kombëtare nga data 11 deri më 18 Shkurt 2020.