Ngjarje

Dhurim testamentar për Bibliotekën Kombëtare

 

40.000 dollarë US është shifra befasuese, e depozituar në një bankë të Nju Jorkut dhe tanimë e kaluar në një bankë shqiptare, që i ka lënë për dhurim Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë Prof. dr. Safete (Sofia) Juka.

Me një jetë të kaluar në mërgim, mes vështirësish jo të pakta, Safete (Sofia) Juka mbetet e njohur në kulturën shqiptare për punimet e saj historike, ndër të cilat dallon monografia “Kosova: The Albanians in Yougoslavia in light of historical documents”, New York 1984.

Në përgjigje të letrës së saj Drejtori i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, dr. Aurel Plasari, i premton të motrës së znj. Juka, ndërmjetëse e transmetimit të këtij dhurimi testamentar, se shuma e lënë prej së ndjerës do të miradministrohet në respekt të legjislacionit shqiptar në fuqi dhe, simbas vendimit të njëzëshëm të Këshillit Shkencor të Institucionit, do të përdoret vetëm-e-vetëm për pasurimin e Bibliotekës Kombëtare me botime të fushave të Albanologjisë dhe Balkanologjisë. 

 

 

 
Tiranë, më 24 korrik 2009


Për Znj. Mrs. Lume JUKA

5330 Netherland Ave. 6F

Riverdale, NY 10471-2362

USAE nderuar Znj. Mrs. Lume JUKA,


Me emocion lexova njoftimin që më dërgoni, nëpërmjet letrës Suaj dashamirëse të mbushur me dashuri për librin dhe me vlerësim për Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë.

Në emër të Institucionit që, në këto momente, e drejtoj Ju falenderoj dhe Ju shpreh mirënjohje Juve për aktin fisnik të motrës Suaj të nderuar, Znj. Safete (Sofija) Juka. Kam pasur fatin, para disa vitesh, ta takoj zonjën e ndjerë në zyrën time të punës – duke marrë me të unë një kafe, ndërsa ajo një gotë ujë – dhe të konstatoj drejtpërsëdrejti lidhjen e saj intime me librat, dashurinë e saj për kulturën shqiptare, pasionin e spikatur për historinë, posaçërisht Albanologjinë. Përshkrimi që i bëni Ju tani motrës suaj në letrën tuaj – e cila të jeni e bindur që nuk na duket aspak “e gjatë” – e plotëson për ne portretin e saj. A do të më lejoni t’Ju siguroj që e përkap fort mirë portretin që Ju i bëni, duke qenë edhe vetë njeri që e kam lidhur ngjashëm jetën me librin? Që shpenzimet e mundshme të hequra nga paga e nëpunësit i shpenzoj - pikërisht sikurse tregoni Ju për motrën Tuaj – për libra? Apartamenti i saj i vogël, që ka pasur për “pasuri” vetëm libra dhe piktura, sikurse Ju tregoni, më kujton apartamentin tim, gjithashtu krejt modest, që për pasuri ka jo më shumë se “libra” dhe “piktura”. Ndaj dhe ndihem dyfish i emocionuar për aktin bamirës të motrës Suaj dhe për modelin e jetës së Saj gjithnjë më të rrallë në ditët tona. Dhurimi që motra Juaj Safete (Sofija) Juka i kushton Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, përpos vlerës reale financiare, - ndihmë e vërtetë për Bibliotekën tonë, - përbën në vetvete edhe një akt mistik devocioni.

Si drejtues i Bibliotekës Kombëtare dëshiroj, gjithashtu, t’Ju siguroj që shuma e lënë prej motrës Suaj të nderuar për Bibliotekën tonë jo vetëm do të miradministrohet në respekt të legjislacionit shqiptar në fuqi, por simbas vendimin të njëzëshëm të Këshillit Shkencor të Institucionit do të përdorët vetëm-e-vetëm për pasurimin e Bibliotekës Kombëtare me botime të fushave të Albanologjisë dhe Balkanologjisë, të cilat ishin edhe fushat që pasiononin motrën Tuaj dhe në të cilat ajo bashkëndihmoi, me sa mundi, me modestinë e saj të spikatur. I gjithë koleksioni në fjalë do mbajë shënimin e dallueshëm: “Nga dhurimi i Znj. Safete Juka”. Në këtë mënyrë kam bindjen se akti i saj do të ketë edhe shpërblesën e merituar, ndërsa kujtimi i saj do të mbetet i nderuar për përdoruesit e Bibliotekës Kombëtarë: ata të sotmit dhe ata që mbas nesh do të vijnë. Shpresoj që edhe Ju do të bini në një mendje me këtë përdorim të “kursimeve” të së ndjerës motrës Suaj.

Me respekt dhe pa padurim për t’Ju takuar këtu në Tiranë, ku Ju siguroj që do të merrni së rishti falenderimet e institucionit tonë,


Juaji

Dr. Aurel Plasari